Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj 3 łyżki do masy. Sernik nabierze wyjątkowej mocy i smaku
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 21.10.2022 20:55

Dodaj 3 łyżki do masy. Sernik nabierze wyjątkowej mocy i smaku

sernik kawowy
Canva / vimart

Jak odmienić smak sernika i sprawić, by był idealny na jesień? Wystarczy dodać do masy 3 łyżki kawy, a specjał nie tylko zmieni smak, ale też nabierze energetyzującej mocy. Ciasto nie jest przesadnie słodkie, więc polubią je także osoby, które wolą bardziej stonowane desery. Elegancki kawowy smak sprawia, że taki sernik sprawdzi się przy wielu rozmaitych okazjach.

Nasz przepis na kawowy sernik to połączenie tradycji z nowoczesnością. Klasyczna receptura podkręcona jest tutaj oryginalnym smakiem lubianego, gorącego napoju. Sernik wypełni całe mieszkanie smakowitym kawowym aromatem. Serdecznie polecamy ten przepis.

Przepis na aromatyczny sernik kawowy

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka

  • 6 jajek

  • niecała szklanka drobnego cukru do wypieków

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej

  • 1 i 1/4 kostki masła

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 200 g herbatników czekoladowych

  • szczypta soli

Przepyszny sernik kawowy krok po kroku

Z herbatników przygotuj spód do sernika. W tym celu rozdrobnij ciastka przy pomocy blendera lub bardzo drobno pokrusz je, na przykład za pomocą wałka do ciasta. Następnie dodaj do nich rozpuszczone masło. Masę dokładnie wymieszaj.

Spód do sernika rozłóż równomiernie na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki lub dłoni wyrównaj i dobrze dociśnij herbatniki do dna. Odstaw całość do lodówki.

W międzyczasie przygotuj masę na sernik. W tym celu jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj do nich twaróg, kawę oraz szczyptę soli. Po wymieszaniu tych składników dołóż na sam koniec opakowanie budyniu w proszku i dobrze wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do temperatury 160 st. C. Masę na sernik wyłóż do formy z przygotowanym wcześniej spodem. Całość wstaw do piekarnika i piecz godzinę. Upieczony sernik gotowy jest do podania po dokładnym wystudzeniu.

Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na sernik bez nabiału. Rewolucyjny przepis na sernik z 3 składników prezentowaliśmy jakiś czas temu.

Canva / Devonyu
Canva / Devonyu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: