Oprócz kapusty i grzybów dodaj do farszu na pierogi 2 inne składniki. Niepozorne dodatki bosko podkręcą smak
Pierogi z kapustą i grzybami to rewelacyjny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polane okrasą z masła i cebuli dosłownie rozpływają się w ustach. Do farszu możemy dodać jednak dwa proste składniki, dzięki którym pierogi będą absolutnym hitem. Poznaj przepis na najlepszy farsz na pierogi. Babcina receptura jest niezawodna.
Pierogi są bardzo uniwersalnym daniem, które możemy przygotować na wiele sposobów. Sekretem doskonałych pierogów jest oczywiście ciasto, które musi być delikatne, cienkie i elastyczne. Ciast wymaga odpowiedniego wyrabiania, żeby nie została w nim sucha mąka. Bardzo ważny jest również farsz na pierogi.
Pierogi z kapustą i grzybami to jedna z moich ulubionych propozycji podania. Są wyraźne w smaku i bardzo aromatyczne. Do farszu na pierogi dodajmy dwa dodatkowe składniki, a każdy będzie prosił nas o przepis.
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami przygotujmy również z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekanymi orzechami włoski. Wszystkie składniki po zmieleniu będą smakować tak cudownie, że na stałe włączymy je do naszych tradycyjnych przepisów.
Przepis na wyśmienite pierogi z kapustą, lepszych nie jadłeś
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej
4 łyżki oleju roślinnego
szklanka gorącej wody
szczypta soli
Składniki na farsz:
pół główki kapusty białej
8 grzybów suszonych
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
Do podania:
okrasa z masła i cebuli
Jak zrobić najlepszy farsz na pierogi? Orzechy włoskie i jajka na twardo bosko podkręcają smak
Przygotuj ciasto: przesianą mąkę wsyp do miski, dodaj sól, wlej tłuszcz i stopniowo wlewaj gorącą wodę, wyrabiając ciasto. Ciasto na pierogi musi być delikatne i elastyczne. Po wyrobieniu przykryj miskę ściereczką i odstaw na kilkanaście minut.
Poszatkuj kapustę, posól, odstaw i osącz z nadmiaru wody. Namoczone wcześniej grzyby pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka razem z poszatkowaną kapustą, gotuj kilka minut na wolny ogniu.
Gdy kapusta z grzybami ostygną, dopraw je solą, pieprzem, następnie dodaj pokrojone jajka i posiekane orzechy i całość przepuść przez maszynkę do mięsa. Ciasto rozwałkuj na stolnicy na cienki placek, wykrawał kółka przy pomocy szklanki.
Każdy kawałek rozciągnij delikatnie, na środek włóż łyżeczkę farszu i zagnieć boki. Pierogi wrzuć na gorącą, osoloną wodę, gotuj około 3- 4 minuty, do wypłynięcia. Pierogi podaj z okrasą z masła i cebuli, smacznego.
Przygotuj również wyśmienite pierogi po małopolsku z serem. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak najszybciej i najlepiej odgrzać pierogi, żeby były smaczne i delikatne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na obłędną wątróbkę z grilla. Bije na głowę nawet karkówkę
Pomysł na tani obiad - zapiekanka z tłuczonymi ziemniakami i mięsem mielonym
Źródło: Kuchnia polska. Potrawy regionalne; Hanna Szymanderska; Świat Książki