Dodaj ją zamiast zwykłego, kalorycznego cukru do kawy. Wyjdzie o niebo zdrowsza i smaczniejsza
Kawa jest stałym elementem dnia dla wielu z nas. Często ma jednak charakterystyczną goryczkę, której można próbować pozbyć się, słodząc napar. Istnieje jednak zdrowszy sposób na poprawę smaku małej czarnej.
Kawa z czekoladą jest lepsza niż słodzona
Odrobina gorzkiej czekolady, a konkretnie standardowa kostka słodyczy, znacząco podniesie walory smakowe kawy. Goryczka zostanie złagodzona, a my przy okazji dostarczymy sobie trochę cennych składników odżywczych.
Regularne, ale nie częste, spożywanie gorzkiej czekolady może przyczynić się do spadku ciśnienia krwi i odegrać rolę w zapobieganiu miażdżycy, wpływając na obniżenie poziomu cholesterolu. Wesprze też proces koncentracji i poprawi pamięć. Wszystko a sprawą zawartego w wyrobie kakao.
Bez pieczenia i parzonego ciasta. Najszybszą karpatkę świata pokochały polskie gospodynieJak zrobić kawę z czekoladą?
Przyrządzenie smakowitego napoju zajmie raptem kilka chwil. Wystarczy bowiem do zaparzonej ulubioną metodą filiżanki małej czarnej wrzucić kostkę gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao i mieszać, aż słodycz się rozpuści.
Oprócz produktu z kakao warto dosypać też odrobinę cynamonu czy kardamonu, które sprawią, że napar będzie jeszcze bardziej aromatyczny i rozgrzewający. Ciekawą opcją będzie też wzbogacenie go szczyptę chili, które świetnie komponuje się z czekoladą.
Jak podać kawę z czekoladą?
Słodki i pełen zdrowia napój najlepiej zaserwować solo. Jeśli jedna lubimy nuty mleczne, można zastąpić gorzką czekoladę właśnie taką z dodatkiem nabiału. Nie będzie już jednak tak korzystna dla zdrowia.
Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji na temat kawy. W tym artykule zdradzamy, o jakich porach najlepiej spożywać popularny napar. W tym natomiast zdradzamy, których dodatków lepiej unikać.