Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodałam raz do farszu i teraz robię tak cały czas. Naleśniki na słodko lepsze, niż u babci
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 17.09.2024 08:51

Dodałam raz do farszu i teraz robię tak cały czas. Naleśniki na słodko lepsze, niż u babci

naeśniki
Fot. Canva/pilotL39

Naleśniki na słodko polubią nie tylko łasuchy. Takie danie zrobisz w prosty sposób i zjesz z prawdziwym apetytem. Z pysznym dodatkiem smakują, że palce lizać i aż proszą się o dokładkę. Nawet babcia nie robiła tak pysznego farszu.

Naleśniki na słodko z wyjątkowym farszem

Naleśniki są daniem, które lubi wielu z nas. Szybkie i proste danie można podać właściwie na każdy posiłek. Naleśniki pasują na śniadanie, obiad i kolację. W zależności od dodatków można serwować je też na deser. Wszystko, dlatego, że naleśniki są daniem po prostu uniwersalnym. 

Poznaj przepis na naleśniki na słodko. Są wypełnione pysznym farszem. Robię go z twarogu z dodatkiem wiórków kokosowych. Ten produkt sprawia, że danie nie ma sobie równych. Tak dobrych naleśników dawno nie jadłam. Dlatego każdemu polecam ten prosty przepis. Znajduje się poniżej. 

naleśniki
Fot. Canva/LenaKozlova
Krupnik gotuję według przepisu babci. Nietypowy dodatek cudownie wzmacnia smak i aromat zupy

Jak zrobić naleśniki na słodko z farszem?

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 ⅓ szklanka mleka
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ½ łyżki cukru

Składniki na farsz:

  • ¼ kg twarogu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki mleka
  • 1 ½ łyżki cukru

Przygotowanie naleśników na słodko zacznij od zrobienia ciasta. Do miski wlej olej, wodę i jajka. Połącz składniki, zmiksuj je z jajkami i mąką. Odstaw na 10 minut. W tym czasie zajmij się robieniem farszu. Wiórki kokosowe zalej gorącym mlekiem i odstaw, by się wchłonęło.

Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem. Wsyp cukier i namoczone wiórki kokosowe. Składniki połącz, a gotowy farsz schłodź w lodówce. Teraz wróć do ciasta naleśnikowego. Na patelni rozgrzej olej i smaż je na złoty kolor z dwóch stron. 

Naleśniki z farszem kokosowym kuszą smakiem

Na usmażone naleśniki nałóż schłodzony farsz. Danie zawiń w rulon i od razu podawaj. Możesz ozdobić je ulubionymi owocami lub polać jogurtem owocowym. Naleśniki w takim wydaniu są bardzo smaczne i delikatne.

 Farsz z twarożku i wiórków kokosowych sprawia, że danie dosłownie rozpływa się w ustach. Często korzystam z tego przepisu i smażę takie naleśniki. Zawsze cieszą się powodzeniem i szybko znikają z talerzy. Dlatego każdemu polecam tę sprawdzoną recepturę. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ser z zaledwie 2 składników. Informowaliśmy o promocji na smaczną rybę w Lidlu. 

naleśniki
Fot. Canva/atlasstudio