Domowa szarlotka według przepisu Magdy Gessler. Gwarancja doskonałego smaku
Zdarzyło wam się, że szarlotka nie wyszła, jak trzeba? Skorzystajcie z przepisu Magdy Gessler na domową szarlotkę. Ta receptura jest gwarancją doskonałego smaku i niebywałej kruchości. Ciasto wprost rozpływa się w ustach, bo kto, jak kto, ale Magda Gessler zna się na rzeczy.
Szarlotka jest typowym jesienno-zimowym wypiekiem. Jednak niektórzy bez tego przysmaku nie mogą długo wytrzymać, dlatego pieką szarlotki przez cały rok. My też do nich należymy, zwłaszcza że mamy jeszcze mały zapas jesiennych jabłek. Nie nadają się już zbytnio do zjedzenia na przekąskę, ale do ciasta są wprost idealne.
Receptura Magdy Gessler na domową szarlotkę
Składniki:
40 dag mąki
20 dag masła
ok. 20 dag cukru pudru
szczypta soli
3 żółtka
2 kg winnych jabłek
cynamon
pół cytryny
2 łyżki tartej bułki
Przygotowanie szarlotki na kruchym cieście
Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj do niej kawałki masła, posiekaj je nożem wraz z mąką. Rozkrusz w palcach, dodaj szczyptę soli, połowę cukru i żółtka. Zagnieć kruche ciasto.
Ciasto podziel na dwie części — większą i mniejszą. Obie zawiń w oddzielnie w folię i włóż na godzinę do lodówki.
W tym czasie jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę. Wsyp do garnka, skrop sokiem z cytryny, dodaj pozostały cukier i sporą szczyptę cynamonu. Duś, aż jabłka zaczną się rozpadać.
Większa część ciasta rozwałkuj i wylep nią dno i boki formy. Ponakłuwaj widelcem, wstaw na 15 minut do piekarnika o temp. 200 st. C.
Podpieczony spód posyp tartą bułką, wyłóż na niego jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkuj i ułóż z niego kratkę na wierzchu jabłek (możesz też zetrzeć ciasto na dużych oczkach). Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz je ok. 40 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na szarlotkę bez wyrabiania, a także na szarlotkę z owsianą kruszonką.
Źródło zdjęcia: canva/MmeEmil
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: rmf.fm