Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domowa szarlotka według przepisu Magdy Gessler. Gwarancja doskonałego smaku
Renata Materlińska
Renata Materlińska 06.06.2022 22:51

Domowa szarlotka według przepisu Magdy Gessler. Gwarancja doskonałego smaku

Magda Gessler, szarlotka
TRICOLORS/East News, canva/Dar1930

Zdarzyło wam się, że szarlotka nie wyszła, jak trzeba? Skorzystajcie z przepisu Magdy Gessler na domową szarlotkę. Ta receptura jest gwarancją doskonałego smaku i niebywałej kruchości. Ciasto wprost rozpływa się w ustach, bo kto, jak kto, ale Magda Gessler zna się na rzeczy.

Szarlotka jest typowym jesienno-zimowym wypiekiem. Jednak niektórzy bez tego przysmaku nie mogą długo wytrzymać, dlatego pieką szarlotki przez cały rok. My też do nich należymy, zwłaszcza że mamy jeszcze mały zapas jesiennych jabłek. Nie nadają się już zbytnio do zjedzenia na przekąskę, ale do ciasta są wprost idealne.

Receptura Magdy Gessler na domową szarlotkę

Składniki:

  • 40 dag mąki

  • 20 dag masła

  • ok. 20 dag cukru pudru

  • szczypta soli

  • 3 żółtka

  • 2 kg winnych jabłek

  • cynamon

  • pół cytryny

  • 2 łyżki tartej bułki

Przygotowanie szarlotki na kruchym cieście

Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj do niej kawałki masła, posiekaj je nożem wraz z mąką. Rozkrusz w palcach, dodaj szczyptę soli, połowę cukru i żółtka. Zagnieć kruche ciasto.

Ciasto podziel na dwie części — większą i mniejszą. Obie zawiń w oddzielnie w folię i włóż na godzinę do lodówki.

W tym czasie jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę. Wsyp do garnka, skrop sokiem z cytryny, dodaj pozostały cukier i sporą szczyptę cynamonu. Duś, aż jabłka zaczną się rozpadać.

Większa część ciasta rozwałkuj i wylep nią dno i boki formy. Ponakłuwaj widelcem, wstaw na 15 minut do piekarnika o temp. 200 st. C.

Podpieczony spód posyp tartą bułką, wyłóż na niego jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkuj i ułóż z niego kratkę na wierzchu jabłek (możesz też zetrzeć ciasto na dużych oczkach). Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz je ok. 40 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na szarlotkę bez wyrabiania, a także na szarlotkę z owsianą kruszonką.

jabłka
jabłka

Źródło zdjęcia: canva/MmeEmil

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rmf.fm