Domowy krupnik z kaszą jęczmienną
Bez wątpienia krupnik można uznać za jedno z najbardziej klasycznych dań naszej rodzimej kuchni. Nie jada się go tak często, jak kultowy rosół, czy pomidorową. Jednak z pewnością warto sięgnąć po ten smakowity specjał. Przepis zaskakuje prostotą.
Wyśmienity krupnik potrafi przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Dziś wypróbujemy tradycyjną recepturę. Zupa w tej odsłonie momentalnie zniknie z talerzy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Niezawodny przepis na wyborny krupnik
Nie da się ukryć, że zupa jest dobrą propozycją obiadową. Istnieją niezliczone rodzaje tego typu potraw. Niedawno na naszym portalu gościł żurek od Jakuba Kuronia. Tym razem sięgniemy po tradycyjny krupnik.
Krupnik nie mógłby się obejść bez dodatku kaszy. W tym wydaniu postawimy na jej jęczmienną odmianę. Przepis nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Jakie składniki będą nam potrzebne?
1,5 l bulionu
100 g perłowej kaszy jęczmiennej
cebula
2 ziemniaki
marchew
seler
por
15 g masła
15 g natki pietruszki
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
szczypta soli
odrobina pieprzu
Prosty przepis na tradycyjny krupnik
Na początku bulion zagotowujemy i wzbogacamy o kaszę, ziele angielskie, liście laurowe oraz opaloną cebulę. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, jak przygotować tę bazę pod zupy.
Mieszankę gotujemy przez około 15 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce. Por dzielimy na półplasterki i podsmażamy na maśle. Przygotowane składniki dodajemy do bulionu z kaszą.
Wszystko gotujemy przez kolejne 15 minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Krupnik jest już gotowy. Wystarczy zaserwować go z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Domownicy z pewnością poproszą o dokładkę.
Canva / Dar1930
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Winiary