Smakosze.pl
Krupnik w przepysznej odsłonie

Canva / Dar1930

Domowy krupnik z kaszą jęczmienną

9 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Bez wątpienia krupnik można uznać za jedno z najbardziej klasycznych dań naszej rodzimej kuchni. Nie jada się go tak często, jak kultowy rosół, czy pomidorową. Jednak z pewnością warto sięgnąć po ten smakowity specjał. Przepis zaskakuje prostotą.

Wyśmienity krupnik potrafi przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Dziś wypróbujemy tradycyjną recepturę. Zupa w tej odsłonie momentalnie zniknie z talerzy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Niezawodny przepis na wyborny krupnik

Nie da się ukryć, że zupa jest dobrą propozycją obiadową. Istnieją niezliczone rodzaje tego typu potraw. Niedawno na naszym portalu gościł żurek od Jakuba Kuronia. Tym razem sięgniemy po tradycyjny krupnik.

Krupnik nie mógłby się obejść bez dodatku kaszy. W tym wydaniu postawimy na jej jęczmienną odmianę. Przepis nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1,5 l bulionu

  • 100 g perłowej kaszy jęczmiennej

  • cebula

  • 2 ziemniaki

  • marchew

  • seler

  • por

  • 15 g masła

  • 15 g natki pietruszki

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • szczypta soli

  • odrobina pieprzu

Sok z kiszonej kapusty

Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?

CZYTAJ DALEJ

Prosty przepis na tradycyjny krupnik

Na początku bulion zagotowujemy i wzbogacamy o kaszę, ziele angielskie, liście laurowe oraz opaloną cebulę. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, jak przygotować tę bazę pod zupy.

Mieszankę gotujemy przez około 15 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce. Por dzielimy na półplasterki i podsmażamy na maśle. Przygotowane składniki dodajemy do bulionu z kaszą.

Wszystko gotujemy przez kolejne 15 minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Krupnik jest już gotowy. Wystarczy zaserwować go z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Domownicy z pewnością poproszą o dokładkę.

Krupnik w przepysznym wydaniu

Krupnik w przepysznym wydaniu

Canva / Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kokosanki na talerzu

Przepisy

Przepis na kokosanki jak za danych lat

Czytaj więcej >
konfitura ze śliwek

Przepisy

Konfitura śliwkowa z imbirem

Czytaj więcej >
patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >