Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Doskonały patent na jedwabiście kremową jajecznicę. Pomoże sekretny składnik

Doskonały patent na jedwabiście kremową jajecznicę. Pomoże sekretny składnik

Kremowa jajecznica jest najlepsza
canva/2Mmedia

Jajecznica, która nie tylko nie jest sucha, ale też przyjemnie rozpływa się w ustach? Tak dobre danie uda się dzięki śmietanie. Dodajcie do jajek dwie łyżki tłustego nabiału, a jajka nabiorą niezwykle przyjemnej konsystencji. Mało kto oprze się takiej uczcie. Spróbujecie?

Dobra jajecznica musi być jednocześnie delikatna w smaku oraz nieco płynna — taka wręcz kremowa. Prostym sposobem na uzyskanie wyjątkowo przyjemnej wersji dobrze znanego dania jest połączenie jajek ze śmietaną. Wybierając nieco tłustszy wariant nabiały, uzyskamy najlepsze efekty. Będzie pysznie.

Przepis na cudownie kremową jajecznicę

Z podanych proporcji przygotujecie od dwóch do czterech porcji śniadaniowego rarytasu.

Składniki:

  • 6 jaj

  • 2 łyżki śmietany 30%

  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • szczypiorek do posypania

Jak przyrządzić kremową jajecznicę? Wykorzystanie śmietany przyniesie niesamowite efekty.

Jajka umieszczamy w misce. Łączymy je ze śmietaną. Doprawiamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i na niezbyt dużym ogniu smażymy przygotowaną masę.

Zdejmujemy z ognia, gdy zetnie się w pożądanym przez nas stopniu. Posypujemy szczypiorkiem wedle uznania. Podajemy ze świeżym pieczywem i pomidorami. Smacznego.

Wskazówka: zamiast szczypiorku jajecznicę można posypać inną zieleniną. Dobrym wyborem będzie też natka pietruszki czy koperek.

Na naszej stronie znajdziecie również inne pomysły na przygotowanie śniadania z dodatkiem jaj. W tym artykule podpowiadamy jak zrobić lekkie sadzone bez tłuszczu. Ten natomiast zdradza sekret idealnego jaja w koszulce.

Jajecznica musi być kremowa - taka jest najlepsza
canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: