Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dosyp to do ciasta na kopytka. Z tym dodatkiem wyjdą delikatne i mięciutkie, wystarczą 2 łyżki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.04.2024 15:15

Dosyp to do ciasta na kopytka. Z tym dodatkiem wyjdą delikatne i mięciutkie, wystarczą 2 łyżki

kopytka
Fot. Canva/Bartosz Luczak

Jeśli chcesz zrobić mięciutkie i pyszne kopytka, poznaj nasz przepis. Dzięki temu dodatkowi, który dosypiesz do ciasta, wyjdzie pyszne danie. Zapewniamy, że tak miękkich i delikatnych kopytek na pewno jeszcze nie jadłeś.

Kopytka zachwycają miękkością i delikatnością

Kopytka są daniem uniwersalnym. Można jeść je na słodko z dodatkiem twarożku czy dżemu. Można też zrobić je na słono i podać ze skwarkami i cebulą. Na pewno wśród smakoszy są miłośnicy każdej wersji tego dania. Jednak, jak zrobić kopytka, by były mięciutkie i delikatne?

Wystarczy do ciasta dosypać jeden składnik. Chodzi o kaszę manną, która sprawi, że kopytka będą delikatne i mięciutkie jak chmurka. Kasza manna wpłynie też na fakturę kopytek. Dlatego śmiało dodaj ją do ciasta i zrób wyśmienite i mięciutkie danie. 

kasza manna
Fot. Canva/AGphoto
Ostatnio to moje ulubione ciasto. Robię je w chwilę, spróbujesz i podziękujesz

Jak zrobić kopytka z kaszą manną?

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny

Przygotowanie kopytek zacznij od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Potem je odcedź i obierz. Gdy ostygną, przeciśnij je przez praskę. Dodaj do nich skrobię ziemniaczaną, kaszę manną. Teraz wbij jajko i wszystko wymieszaj.

Na stolnicę wysyp mąkę pszenną, przełóż na nią masę ziemniaczaną i wymieszaj. Następnie wyrabiaj ciasto, potem rozwałkuj i podziel na kopytka. Wrzucaj do wrzącej i osolonej wody. Kopytka gotuj przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 

Kopytka, że palce lizać

Kopytka podawaj ze skwarkami lub cebulą. Można zjeść je z mięsem i sosami. Dodanie kaszy manny wpływa na miękkość i delikatność dania. Warto skorzystać z tego przepisu i zrobić kopytka, które będą niczym chmurka. 

Gwarantujemy, że kopytka z kaszą manną wyjdą jak nigdy przedtem. Ten smak i miękkość zaskoczy wielu smakoszy. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić puszystą przekąskę z pomidorów. Podawaliśmy przepis na deser, który przyda się w weekend. 

kopytka
Fot. Canva/mariha-kitchen