Dzień Babci - zdradzamy najlepsze babcine sztuczki kulinarne
Dziś Dzień Babci. Z tej okazji chcielibyśmy docenić je tak, jak najlepiej umiemy i podziękować im za to, że uczyły nas gotować i przekazały nam wiele kuchennych sekretów. Przy tej okazji zdradzamy też najlepsze babcine sztuczki kulinarne. Bo nasze babcie doskonale wiedziały, o czym pamiętać podczas gotowania.
Umiejętność gotowania jest zwykle sprawą rodzinną. Jeśli gotowała nasza mama, my też mamy do tego talent. A nasza mama z kolei odziedziczyła go po babci. Zresztą w dzieciństwie nieraz babcie się nami opiekowały i przy okazji serwowały nam swoje najlepsze specjały. Nie jedna też uczyła nas gotować i piec. Za to wszystko serdecznie Wam dziękujemy.
Dzień Babci — zdradzamy najlepsze babcine sztuczki kulinarne
Kto gotuje najlepszy rosół? Bez dwóch zdań babcia. Jest esencjonalny i aromatyczny, choć babcia nigdy nie sięga po smakowe kostki czy złożone przyprawy. Jak więc osiąga ten doskonały smak?
Babcia zawsze gotuje rosół, wkładając mięso i warzywa do zimnej wody, a potem gotuje całość powoli i długo — nawet 3 godziny. Dzięki temu zupa jest aromatyczna i klarowna. W czasie gotowania dodaje też często kawałek obsuszonego selera, który dodaje wywarowi smaku i ładnego koloru. A jeśli już zdarzy się, że rosół zmętnieje, babcia szybko dodaje do niego ubite białka, a gdy się zetną, przecedza wywar przez sito. I proszę, apetyczny i pyszny rosół gotowy.
Babcie mają też sposób na pyszne mięso. Schab przed pieczeniem sparzają wrzątkiem, dzięki czemu jest soczysty. A do piekarnika wstawiają też naczynie z wodą. To ona zapewni odpowiednią wilgotność potrawie. Ugotowaną szynkę, po wyjęciu z wrzątku wkładają zaś do zimnej wody. Wtedy nigdy nie wychodzi sucha. Babcie mają też pomysł na uratowanie twardego mięsa — dolewają do rondla odrobinę wódki, która załatwia sprawę.
I jeszcze kilka sposobów na jajka. By sprawdzić, czy jajko jest świeże, babcie wkładają je do szklanki z zimną wodą. Gdy jajko opadnie na dno, jest świeżutkie. Gdy wypłynie, nadaje się do wyrzucenia. Gotując jajka, babcie do wody dosypują szczyptę soli, która zapobiega ich pękaniu. Z kolei do ubijanych białek dodają zwykle szczyptę soli lub kilka kropel soku z cytryn. Dzięki temu piana wychodzi sztywna.
Nasze babcie są też specjalistkami od pieczenia najlepszego ciasta drożdżowego. Jest ono zawsze delikatne i puszyste, dzięki temu, że babcie dodają do niego wyłącznie żółtka i wlewają trochę więcej ciepłego mleka. Z kolei trick na udane kruche ciasto jest taki, że można zastąpić część mąki zmielonymi orzechami, a ciasto wyrabia się jak najkrócej.
Inne babcine tricki
Babcia ma też swoje sposoby na smażenie, bez pryskania tłuszczu. Wystarczy, że przetrze patelnię papierowym ręcznikiem lekko zwilżonym w occie i smaży bezproblemowo.
A jak ładnie pokroić tort lub świeży chleb? Każda babcia wie, że wcześniej wystarczy ostrze noża zanurzyć w gorącej wodzie i szybko je wytrzeć.
Sposób na śnieżnobiały ryż? Proszę bardzo — wciśnij do wody na ryż kilka kropel soku z cytryny. A jak babcia sprawdza, czy drożdże są jeszcze świeże? Zalewa je ciepłą wodą i czeka, czy wypłyną na wierzch. Jeśli tak, drożdżowy placek z pewnością będzie udany.
W naszym serwisie znajdziecie też inne kuchenne porady. Sprawdźcie, jak uratować suchy pasztet, a także, w jaki sposób zmierzyć temperaturę oleju, bez użycia termometru.
Źródło zdjęcia: canva/Oksana_S
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchnia.wp