Smakosze.pl
gotująca babcia

canva/slobo

Dzień Babci - zdradzamy najlepsze babcine sztuczki kulinarne

21 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Dziś Dzień Babci. Z tej okazji chcielibyśmy docenić je tak, jak najlepiej umiemy i podziękować im za to, że uczyły nas gotować i przekazały nam wiele kuchennych sekretów. Przy tej okazji zdradzamy też najlepsze babcine sztuczki kulinarne. Bo nasze babcie doskonale wiedziały, o czym pamiętać podczas gotowania.

Umiejętność gotowania jest zwykle sprawą rodzinną. Jeśli gotowała nasza mama, my też mamy do tego talent. A nasza mama z kolei odziedziczyła go po babci. Zresztą w dzieciństwie nieraz babcie się nami opiekowały i przy okazji serwowały nam swoje najlepsze specjały. Nie jedna też uczyła nas gotować i piec. Za to wszystko serdecznie Wam dziękujemy.

kotlety schabowe

Soczyste i delikatne kotlety schabowe w majonezie

CZYTAJ DALEJ

Dzień Babci — zdradzamy najlepsze babcine sztuczki kulinarne

Kto gotuje najlepszy rosół? Bez dwóch zdań babcia. Jest esencjonalny i aromatyczny, choć babcia nigdy nie sięga po smakowe kostki czy złożone przyprawy. Jak więc osiąga ten doskonały smak?

Babcia zawsze gotuje rosół, wkładając mięso i warzywa do zimnej wody, a potem gotuje całość powoli i długo — nawet 3 godziny. Dzięki temu zupa jest aromatyczna i klarowna. W czasie gotowania dodaje też często kawałek obsuszonego selera, który dodaje wywarowi smaku i ładnego koloru. A jeśli już zdarzy się, że rosół zmętnieje, babcia szybko dodaje do niego ubite białka, a gdy się zetną, przecedza wywar przez sito. I proszę, apetyczny i pyszny rosół gotowy.

Babcie mają też sposób na pyszne mięso. Schab przed pieczeniem sparzają wrzątkiem, dzięki czemu jest soczysty. A do piekarnika wstawiają też naczynie z wodą. To ona zapewni odpowiednią wilgotność potrawie. Ugotowaną szynkę, po wyjęciu z wrzątku wkładają zaś do zimnej wody. Wtedy nigdy nie wychodzi sucha. Babcie mają też pomysł na uratowanie twardego mięsa — dolewają do rondla odrobinę wódki, która załatwia sprawę.

I jeszcze kilka sposobów na jajka. By sprawdzić, czy jajko jest świeże, babcie wkładają je do szklanki z zimną wodą. Gdy jajko opadnie na dno, jest świeżutkie. Gdy wypłynie, nadaje się do wyrzucenia. Gotując jajka, babcie do wody dosypują szczyptę soli, która zapobiega ich pękaniu. Z kolei do ubijanych białek dodają zwykle szczyptę soli lub kilka kropel soku z cytryn. Dzięki temu piana wychodzi sztywna.

Nasze babcie są też specjalistkami od pieczenia najlepszego ciasta drożdżowego. Jest ono zawsze delikatne i puszyste, dzięki temu, że babcie dodają do niego wyłącznie żółtka i wlewają trochę więcej ciepłego mleka. Z kolei trick na udane kruche ciasto jest taki, że można zastąpić część mąki zmielonymi orzechami, a ciasto wyrabia się jak najkrócej.

Inne babcine tricki


Babcia ma też swoje sposoby na smażenie, bez pryskania tłuszczu. Wystarczy, że przetrze patelnię papierowym ręcznikiem lekko zwilżonym w occie i smaży bezproblemowo.

A jak ładnie pokroić tort lub świeży chleb? Każda babcia wie, że wcześniej wystarczy ostrze noża zanurzyć w gorącej wodzie i szybko je wytrzeć.

Sposób na śnieżnobiały ryż? Proszę bardzo — wciśnij do wody na ryż kilka kropel soku z cytryny. A jak babcia sprawdza, czy drożdże są jeszcze świeże? Zalewa je ciepłą wodą i czeka, czy wypłyną na wierzch. Jeśli tak, drożdżowy placek z pewnością będzie udany.

W naszym serwisie znajdziecie też inne kuchenne porady. Sprawdźcie, jak uratować suchy pasztet, a także, w jaki sposób zmierzyć temperaturę oleju, bez użycia termometru.


piana z białek

piana z białek

Źródło zdjęcia: canva/Oksana_S

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Slajd 1 z 6

Słynne kartacze z Podlasia

Kartacze to inaczej nadziewane mięsem pyzy ziemniaczane. Przysmak pochodzi prosto z Podlasia i ma swoich koneserów w całej Polsce. Danie zazwyczaj podaje się ze skwarkami boczku lub podsmażoną cebulką.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak usunąć przykry zapach z ryby?

Porady

Jak usunąć przykry zapach z ryby? Potrzebujesz jedynie mleka

Czytaj więcej >
Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste?

Porady

Co zrobić, żeby mięso było miękkie i soczyste? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >
O jakiej porze najlepiej pić kawę?

Porady

O jakiej porze najlepiej pić kawę? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

Czytaj więcej >
Młode ziemniaki

Porady

Jak gotować młode ziemniaki? Sprawdzony trik sprawi, że będą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
jajka na sklepowej półce

Porady

Dlaczego w sklepach jajka są poza lodówką? Odpowiedź może zaskoczyć

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >