Dzień baklawy - wszystko o uwielbianym deserze
Dziś swój dzień świętuje baklawa. Popularny bałkański deser charakteryzuje się chrupiącą delikatną strukturą oraz obłednie słodkim smakiem. Kto raz spróbował baklawy, ten nie pomyli jej z żadnym innym ciastem. Teraz baklawę możesz przygotować samodzielnie w domu.
Historia powstania baklawy sięga XV w. kiedy to przygotowywano ją w Konstantynopolu. Wedle innych źródeł deser ten był znany nawet wcześniej, ciesząc sułtana w Stambule. Dziś ze słodkiego ciasta słynie przede wszystkim Turcja oraz Grecja. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ten delikates wprowadzić również na polskie salony.
Przepis na bajecznie słodką baklawę
Składniki:
2 opakowania ciasta filo
500 g orzechów włoskich
1/2 łyżki cynamonu
4 łyżki cukru
1 i 1/2 kostki roztopionego masła
posiekane orzechy pistacjowe do dekoracji
Składniki na syrop:
1 i 1/2 szklanki cukru
1 niepełna szklanka wody
sok wyciśnięty z połówki pomarańczy
Jak zrobić domową baklawę?
Zacznij od przygotowania syropu do baklawy. W tym celu w niewielkim garnuszku połącz wodę, sok z pomarańczy oraz cukier. Składniki zagotuj i mieszaj do momentu rozpuszczenia cukru. Gotuj ok. 10 minut na niewielkiej mocy palnika, aż płyn zgęstnieje, a następnie zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia.
W blenderze przygotuj nadzienie do baklawy. Posiekaj w nim orzechy, cynamon oraz cukier. Stopień rozdrobnienia składników dostosuj do własnych preferencji.
Foremkę o wymiarach 30 x 23 wysmaruj odrobiną masła. Dno wyłóż jednym płatem ciasta filo i posmaruj je roztopionym masłem. Czynność powtarzaj do momentu uzyskania 8 warstw ciasta. Nieużywane płaty chroń przed wyschnięciem poprzez przykrycie ich ściereczka.
Na przygotowane dno baklawy nałóż połowę orzechowej masy. Na niej ułóż kolejne 4 warstwy ciasta filo nasmarowanego masłem. Wyłóż drugą część nadzienia z orzechów i przykryj ją resztą płatów ciasta, każdą warstwę smarując roztopionym masłem.
Ułożoną w formie baklawę pokrój w mniejsze kawałki. Ciasto przecinaj prawie do spodniej warstwy. Nie zapomnij o tym kroku, gdyż po upieczeniu baklawa jest bardzo krucha i trudna do porcjowania.
Przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Piecz przez ok. 2 godziny, aż baklawa nabierze złocistego koloru. Po upieczeniu polej ją przestudzonym syropem cukrowym i udekoruj posiekanymi pistacjami. Ciasto podawaj po całkowitym ostudzeniu. Kolejną orzechową propozycję deserową znajdziesz w tym przepisie. Temu wyjątkowemu wypiekowi nikt się nie oprze.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ziemniaki po szwajcarsku. Zachwycisz się nową wersją popularnego warzywa
Moczysz suszone grzyby w wodzie? Inny płyn sprawdzi się o wiele lepiej. Potrawy będą aksamitne
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama