Cudowna mizeria na zimę do słoików z przepisu niezawodnej siostry Anastazji
Lato rozpieszcza wszystkich smakoszy ogromem sezonowych owoców i warzyw. Warto wykorzystać ten czas również na przygotowanie przetworów, które umilą nam długie jesienne i zimowe dni. Jednym z nich jest mizeria do słoików z przepisu słynnej siostry Anastazji.
Siostra Anastazja podbiła serca Polaków. Słynna zakonnica dzieli się swoimi przepisami, które zaskakują nie tylko łatwością wykonania, ale przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem. Wiele z nich znajdziecie również na naszej stronie. Jakiś czas temu podawaliśmy, jak słynna siostra przygotowuje racuchy oraz gołąbki. Teraz kolej na następną hitową recepturę - mizerię w słoikach na zimę. Jak ją zrobić?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na mizerię na zimę siostry Anastazji
Mizeria kojarzy się nam przede wszystkim z letnim dodatkiem do obiadu. Surówka doskonale komponuje się z młodymi ziemniakami i klasycznymi kotletami. Siostra Anastazja poszła jednak o krok dalej i zaproponowała mizerię w formie sałatki do słoików na zimę. Hit? Mało powiedziane!
Składniki mizerii na zimę:
kilogram ogórków
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
pęczek koperku
1/4 szklanki octu
1/2 łyżki cukru
sól i pieprz
Sposób wykonania:
Poszatkuj ogórki, posól i odstaw na około pół godziny. Po tym czasie dodaj do warzyw posiekany koperek, pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet oraz cukier.
Dobrze wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. A następnie przełóż je do słoików i pasteryzuj przez 20 minut. Sałatka doskonale sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania lub samodzielnie - jako przekąska. Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: lubieessc