Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-17T171032.282

canva/ zia_shusha

Cudowna mizeria na zimę do słoików z przepisu niezawodnej siostry Anastazji

17 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Lato rozpieszcza wszystkich smakoszy ogromem sezonowych owoców i warzyw. Warto wykorzystać ten czas również na przygotowanie przetworów, które umilą nam długie jesienne i zimowe dni. Jednym z nich jest mizeria do słoików z przepisu słynnej siostry Anastazji.

Siostra Anastazja podbiła serca Polaków. Słynna zakonnica dzieli się swoimi przepisami, które zaskakują nie tylko łatwością wykonania, ale przede wszystkim niepowtarzalnym smakiem. Wiele z nich znajdziecie również na naszej stronie. Jakiś czas temu podawaliśmy, jak słynna siostra przygotowuje racuchy oraz gołąbki. Teraz kolej na następną hitową recepturę - mizerię w słoikach na zimę. Jak ją zrobić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na mizerię na zimę siostry Anastazji

Mizeria kojarzy się nam przede wszystkim z letnim dodatkiem do obiadu. Surówka doskonale komponuje się z młodymi ziemniakami i klasycznymi kotletami. Siostra Anastazja poszła jednak o krok dalej i zaproponowała mizerię w formie sałatki do słoików na zimę. Hit? Mało powiedziane!

Składniki mizerii na zimę:

  • kilogram ogórków

  • 2 cebule

  • 2-3 ząbki czosnku

  • pęczek koperku

  • 1/4 szklanki octu

  • 1/2 łyżki cukru

  • sól i pieprz

Projekt bez tytułu - 2021-08-17T211854.223

Jaki jest najlepszy patent na mrożenie gołąbków?

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Poszatkuj ogórki, posól i odstaw na około pół godziny. Po tym czasie dodaj do warzyw posiekany koperek, pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet oraz cukier.

Dobrze wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. A następnie przełóż je do słoików i pasteryzuj przez 20 minut. Sałatka doskonale sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania lub samodzielnie - jako przekąska. Smacznego!

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: lubieessc

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >