Ekspresowe ciasto czekoladowe z kubka. 5 minut i gotowe
Wilgotne, gęste i obłędnie czekoladowe ciasto przygotowane w pięć minut? Jeśli tylko macie mikrofalówkę — jest na wyciągnięcie ręki. Składniki wystarczy wymieszać ze sobą po kolei. Jest równie smaczne, jak klasyczne brownie. Przekonajcie się sami.
Na czekoladę na gorąco nie macie ochoty, a pieczenie ciasta wydaje się zbyt skomplikowane? Właśnie w takich momentach ciasto z kubka sprawdzi się idealni. Szybkie, pysznie wilgotne i satysfakcjonujące. Skusicie się?
Przepis na czekoladowe ciasto z kubka
Składniki:
1 jajko
3 łyżki mleka
2,5 łyżki kakao
3 łyżki nutelli, najlepiej domowej
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
Przygotowanie:
Do kubka wbijamy jajo i mieszamy je widelcem. Wlewamy olej i mleko, a następnie łączymy je z nutellą, energicznie mieszając zawartość naczynia. Słodzimy masę, dodajemy szczyptę soli i porcję kakao.
Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec łączymy pozostałe składniki z mąką. Kubek z ciastem wstawiamy do mikrofalówki. Pieczemy je przez około 2 minuty przy ustawieniu mocy 800 W. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub do kawy.
Wskazówki:
Jeśli lubicie orientalne przyprawy, do kompozycji możecie dodać cynamonu, mielonych goździków lub kardamonu. Przyprawy pysznie podkreślą smak czekolady.
Deser będzie wegański, jeśli mleko zastąpicie napojem sojowym, a jajo połową niedużego banana. Jeśli będzie bardzo dojrzały, warto pominąć cukier.
Dla prawdziwych fanów czekolady — dodajcie czekoladowe wiórki do masy. Wybierzcie tylko wyrób dobrej jakości, by nie zepsuł smaku deseru.
Źródło zdjęcia: canva/Stoker20
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: malacukierenka