Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe ciasto z 3 składników od Tomasza Strzelczyka
Renata Materlińska
Renata Materlińska 18.02.2022 01:00

Ekspresowe ciasto z 3 składników od Tomasza Strzelczyka

Ciasto z 3 składników
Kadry z filmu umieszczonego na kanale Oddaszfartucha Tomasza Strzelczyka na YouTube

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego na szybko, zdradzimy wam przepis Tomasza Strzelczyka. Proponuje on ekspresowe ciasto z 3 składników. Przy cieście nie ma dużo pracy i jest bardzo łatwe do przygotowania. A efekt zaskakuje wyglądem i niepowtarzalnym smakiem.

Tomasz Strzelczyk był uczestnikiem IV edycji programu Masterchef Polska. Dotarł w niej do ścisłej piątki. Obecnie prowadzi bloga Oddaszfartucha i kanał na YouTube pod tą samą nazwą. Warto przetestować jego przepisy, bo są dość proste, a potrawy zawsze urzekają smakiem.

Tym razem Strzelczyk pokazał nam, jak przygotować prosty i szybki deser. Zrobił go z zaledwie 3 składników, przy czym jednym z nich jest gotowe ciasto francuskie. Przy cieście jest mało pracy, a po dobrym schłodzeniu zamienia się w przepyszny rarytas.

Ekspresowe ciasto z 3 składników od Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

  • 400 ml śmietanki kremówki

  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego

Przygotowanie ciasta

Ciasto francuskie pokrój w paski szerokości ok. 3 cm. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej dość gęsto paski ciasta.

Blachę z paskami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Ciasto piecz ok. 15 minut, aż paluchy będą złociste. Wystudź je.

Schłodzoną śmietankę ubij na półsztywno. Potem dolewaj do niej cienkim strumieniem skondensowane mleko i całość delikatnie mieszaj łyżką.

Keksówkę wyłóż folią spożywczą. Na dno wylej cienką warstwę kremu. Ułóż na niej ścisło warstwę paluchów. Posmaruj je warstwą kremu, a potem ułóż znowu warstwę paluchów. Posmaruj resztą kremu.

Ciasto zawiń w folię i lekko je dociśnij, by usunąć z niego nadmiar powietrza. Wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.

Ciasto wyjmij z folii, wyjmij na deskę do krojenia. Pozostałe paluchy drobno pokrusz. Posyp nimi wierzch i boki ciasta.

Jeśli chcesz poznać inne, słodkie przepisy Tomasza Strzelczyka, zajrzyj do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na faworki, a także na serowe pączki.

bita śmietana
bita śmietana

Źródło zdjęcia: canva/littleny

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: Kanał Tomasza Strzelczyka Oddaszfartucha na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram