Babcia zawstydziła restauratorów. Jej kotlety mielone są jeszcze lepsze dzięki 3 przyprawom
Kotlety mielone to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Przygotuj kotlety według przepisu babci, która dodaje do mięsa trzy niezwykłe przyprawy, a efekt zachwyci każdego smakosza. Te przyprawy to curry, majeranek i papryka mielona.
Kotlety mielone to jedno z tych dań, które uwielbia każdy mięsożerca. Wysmażone kotlety z soczystym środkiem i chrupiącą skórką będą smakować jeszcze lepiej, kiedy przygotujesz je według niecodziennego przepisu babci.
Kotlety mielone zawsze smaż partiami, ponieważ zaczną się dusić, kiedy będzie ich za dużo na patelni i będą się stykać. Efektem duszenia będą kotlety mielone bez chrupiącej, spieczonej skórki i otrzymasz jedynie ugotowane mięso wieprzowe.
Kotlety smaż również na sporej ilości rozgrzanego oleju. Jeśli oleju zaczyna brakować na patelni, wyjmij kotlety mielone, wlej olej, zaczekaj, aż się rozgrzeje i dopiero ponownie włóż przygotowane mięso na patelnię- w ten sposób unikniesz niepotrzebnego opicia się kotletów tłuszczem.
Przepis babci na kotlety mielone
Składniki:
500 g mięsa mielonego
jajko
duża cebula
czerstwa kajzerka
mleko do zalania bułki
szczypta curry
szczypta papryki mielonej słodkiej
pół łyżeczki suszonego majeranku
pół łyżeczki soli, pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone babci?
Czerstwą kajzerkę pokrusz i zalej mlekiem, gdy będzie miękka, odciśnij ją i przełóż do miski. Dodaj mięso mielone, startą na tarce cebulę, dodaj sól, pieprz, curry, paprykę mieloną, majeranek.
Do miski wbij również jajko i całość bardzo dokładnie wymieszaj, następnie uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Kotlety mielone smaż na rozgrzanym oleju prze około 15 minut, następnie przełóż je na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.
Kotlety smakują wyśmienicie podane z puree z bobu lub kalafiora i warzywami blanszowanymi. Możesz je również podać w wersji klasycznej, czyli z ziemniakami z koperkiem i burakami lub mizerią, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy przepis na pierogi pochodzi z 1920 roku. Nic dodać, nic ująć, doskonałe proporcje
Jak przygotować kiełbasę z grilla, żeby miała mniej kalorii? Sekret tkwi w 1 szczególe
Prosty przepis na tradycyjną surówkę z pora. Pasuje do każdego obiadu
Źródło: przyslijprzepis.pl