Smakosze.pl
Cytryny w zamrażalniku

canva.com/glebchik, Getty Images

Fenomenalne właściwości mrożonej cytryny

11 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Cytryna sama w sobie stanowi witaminową bombę - z uwagi na dużą zawartość witaminy C i przeciwutleniaczy. Po zamrożeniu jej korzystanie z tych dobroczynnych właściwości jest jeszcze prostsze. Wystarczy wszak wyjąć zamrożony na kość owoc i zetrzeć go do deseru czy sosu.

Cytryny towarzyszą nam od lat i cały świat pokochał je nie tylko za kwaśny, orzeźwiający smak, lecz również prozdrowotne działanie. Szczególnie doceniona została przez marynarzy, którzy przed wynalezieniem puszek, korzystali z cytryny w walce ze szkorbutem.

Dzisiaj szkorbut praktycznie nam nie zagraża, jednak cały czas warto regularnie jeść cytryny. Aby ułatwić sobie to zadanie, można włożyć je do zamrażalnika i ścierać do swoich potraw czy napojów jak ser.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cytryna z zamrażalnika

Jak przygotować mrożoną cytrynę? Cała operacja jest banalnie prosta, lecz na początku należy owoce dokładnie umyć. Za pomocą letniej wody i delikatnej gąbki wyszoruj skórkę ze wszelkich zanieczyszczeń.

Następnie osusz je ręcznikiem papierowym. Teraz nie pozostało nic innego, jak włożyć je do zamrażalnika na kilkanaście godzin i poczekać, aż całkowicie się zamrożą.

Smażone ogórki w bułce tartej

Sposób na smażone ogórki kiszone w panierce z bułki tartej

CZYTAJ DALEJ

Jak stosować mrożoną cytrynę?

Aby łatwo można było ją ścierać, warto używać jej zaraz po wyjęciu z zamrażalnika. Za pomocą tarki o małych oczkach wystarczy jedynie zetrzeć odpowiednią ilość owocu.

Jeśli chcesz, aby tarcie było jeszcze łatwiejsze, użyj mikrotarki, która pozwala wygodnie rozdrabniać parmezan, gałkę muszkatołową i inne twarde produkty spożywcze.

Właściwości cytryny

Owoc ten dostarcza sporo witaminy C i wapnia, a w skórce zawiera znacznie więcej wartości odżywczych niż miąższu czy soku. Pozytywnie wpływa na pracę wątroby, działa bakteriobójczo i grzybobójczo.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Cytryna

Źródło: canva.com/Lukas, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.medonet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ser żółty

Porady

Jak przechowywać ser, żeby nie spleśniał?

Czytaj więcej >
Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >