Smakosze.pl

Canva / MKielbievsky

Galareta rybna wyszła mętna? Znamy prosty sposób, jak ją uratować. Sięgnij tylko po 2 produkty

19 Grudnia 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Jak uratować mętną galaretę? To pytanie przynajmniej raz zadał sobie każdy, kto mierzył się z klasycznym świątecznym przepisem na karpia. Na szczęście jest na to łatwy sposób. Z przyjemnością podpowiemy, jak sklarować wywar na galaretę za pomocą octu i jajka.

Płyn, w którym gotuje się rybę, często robi w czasie obróbki mętnieje. Warto znać wtedy sposób, jak sklarować wywar na galaretę. Szczególnie przy świątecznym stole zależy nam na estetycznym wyglądzie każdej potrawy. Jak uratować mętną galaretę?

Sposób na to, jak sklarować wywar na galaretę

Składniki:
  • wywar

  • 1,5 białka jajka kurzego na każdy litr wywaru

  • 1,5 łyżki octu winnego lub jabłkowego na każdy litr wywaru

Jak uratować mętną galaretę?

Wywar odcedź i odstaw do ostudzenia. Następnie wstaw go na kuchenkę na bardzo małą moc palnika. Co zrobić w następnej kolejności i jak uratować mętną galaretę?

Do powoli podgrzewanego wywaru dodaj białko oraz ocet. Aby przekonać się, jak sklarować wywar na galaretę, przez cały czas mieszaj wszystkie składniki trzepaczką. Doprowadź całość do zagotowania.

Poczekaj, aż na powierzchni wywaru powstanie piana i gotuj wszystko jeszcze przez 2 minuty. Następnie przygotuj sito wyłożone kilkukrotnie gazą i staranie przelej przez nie płyn. Galareta przyrządzona z tak sklarowanego wywaru będzie idealnie przejrzysta i apetyczna. Metoda klarowania wywaru przyda się w tym przepisie na kultowego karpia . Sprawdź, które gatunki ryb możesz zaserwować w ten elegancki sposób .

Canva / Los Muertos Crew z Pexels
Canva / Los Muertos Crew z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >