Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Galareta rybna wyszła mętna? Znamy prosty sposób, jak ją uratować. Sięgnij tylko po 2 produkty
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 19.12.2022 16:53

Galareta rybna wyszła mętna? Znamy prosty sposób, jak ją uratować. Sięgnij tylko po 2 produkty

jak uratować mętną galaretę
Canva / MKielbievsky

Jak uratować mętną galaretę? To pytanie przynajmniej raz zadał sobie każdy, kto mierzył się z klasycznym świątecznym przepisem na karpia. Na szczęście jest na to łatwy sposób. Z przyjemnością podpowiemy, jak sklarować wywar na galaretę za pomocą octu i jajka.

Płyn, w którym gotuje się rybę, często robi w czasie obróbki mętnieje. Warto znać wtedy sposób, jak sklarować wywar na galaretę. Szczególnie przy świątecznym stole zależy nam na estetycznym wyglądzie każdej potrawy. Jak uratować mętną galaretę?

Sposób na to, jak sklarować wywar na galaretę

Składniki:

  • wywar

  • 1,5 białka jajka kurzego na każdy litr wywaru

  • 1,5 łyżki octu winnego lub jabłkowego na każdy litr wywaru

Jak uratować mętną galaretę?

Wywar odcedź i odstaw do ostudzenia. Następnie wstaw go na kuchenkę na bardzo małą moc palnika. Co zrobić w następnej kolejności i jak uratować mętną galaretę?

Do powoli podgrzewanego wywaru dodaj białko oraz ocet. Aby przekonać się, jak sklarować wywar na galaretę, przez cały czas mieszaj wszystkie składniki trzepaczką. Doprowadź całość do zagotowania.

Poczekaj, aż na powierzchni wywaru powstanie piana i gotuj wszystko jeszcze przez 2 minuty. Następnie przygotuj sito wyłożone kilkukrotnie gazą i staranie przelej przez nie płyn. Galareta przyrządzona z tak sklarowanego wywaru będzie idealnie przejrzysta i apetyczna. Metoda klarowania wywaru przyda się w tym przepisie na kultowego karpia. Sprawdź, które gatunki ryb możesz zaserwować w ten elegancki sposób.

Canva / Los Muertos Crew z Pexels
Canva / Los Muertos Crew z Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi: Ryba Ocet Jajka