Genialna, pikantna i wyrazista surówka od Magdy Gessler
Surówka z marchewki i jabłka jest kultowym dodatkiem do obiadu. Słodki i soczysty specjał w wykonaniu Magdy Gessler zaskoczy niejednego. Gwiazda dodaje łyżkę chrzanu, który sprawia, że surówka nabiera charakteru. Skusicie się?
Zdrowy i pikantny warzywny dodatek, jakim jest chrzan, potrafi urozmaicić niejedno danie. Doskonale pasuje m.in. do buraczków, mięsnych sosów czy purée ziemniaczanego. Z marchewką i jabłkiem także będzie wyśmienity.
Przepis na surówkę z marchewki i jabłka według Magdy Gessler
Składniki:
400 g marchewki
200 g jabłek
1 łyżka chrzanu
kilka łyżek gęstej śmietany
sól i pieprz w ilości do smaku
garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Marchew i jabłka myjemy, obieramy je ze skórki. Następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkach wprost do dużej miski.
Chrzan łączymy ze śmietaną. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Sos mieszamy ze składnikami surówki. Całość posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi. Smacznego.
Wskazówki:
Jeżeli chcecie, by danie było lżejsze, użyjcie gęstego jogurtu naturalnego. Sięgając po nabiał sojowy, przygotujecie surówkę odpowiednią dla wegan.
Dodatek orzechów nie jest obowiązkowy, ale bardzo ciekawie urozmaica marchewkowy klasyk. Warto podprażyć je na patelni, aby były jeszcze smaczniejsze.
Źródło zdjęcia: canva/hipokrat
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se