Smakosze.pl

canva/gbh007; IG/magdagesler_official

Gessler bije na alarm. Miliony Polaków popełniają ten błąd gotując rosół

24 Maja 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rosół powinien być przygotowany na dobrej jakości mięsie. Magda Gessler zdradziła, że jej zdaniem nie powinien być to kurczak. Wyjaśniła też inne istotne kwestie dotyczące przygotowania tradycyjnej zupy.
 

Kurczak nie nadaje się na rosół

Magda Geller dla wielu jest kulinarnym autorytetem. W kwestii rosołu jej opinia może jednak spotkać się ze sporym zdziwieniem. Tradycyjną w kuchni polskiej zupę zaleca bowiem gotować bez dodatku kurczaka.

Restauratorka jest zdania, że o ile mięso drobiowe będzie dobrym wyborem, o tyle kaczka zdecydowanie lepiej się sprawdzi. Dopuszcza też przyrządzenie aromatycznego bulionu na wołowinie.

Dieta pomogła schudnąć

Gwiazdor Ojca Mateusza schudł 30 kg. Wykluczył z diety ten składnik

CZYTAJ DALEJ

Rosół według Gessler ma dużo warzyw

Gwiazda TVN nie wyobraża sobie gotowania niedzielnej zupy z dodatkiem mrożonych warzyw. Włoszczyzna z zamrażalnika nie jest w jej opinii wystarczająco aromatyczna, by uzyskać dobry smak rosołu.

Zaznacza też, że świeżych warzyw też należy użyć odpowiednio dużo. Nie można też zaburzyć proporcji składników. Z tego względu restauratorka odradza korzystanie z gotowych pęczków włoszczyzny .

Duży błąd podczas gotowania rosołu

Wczesne solenie, o ile sprawdza się w przypadku gotowania warzyw do sałatek czy podania z daniem głównym, w przypadku rosołu przyczyni się do uzyskania mdłej zupy. Sól bowiem spowoduje zatrzymanie smaku mięsa oraz włoszczyzny wewnątrz produktów.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na rosół. Spróbujcie koniecznie ostrej wersji z papryką . Być może skusi was też receptura na pełne smaku danie przyrządzane bez dodatku mięsa .

Rosół lepszy bez kurczaka.png
canva/arfo

Źródło: haps

Truskawki trzeba umyć

Wymieszała wodę z sodą i dwoma innymi składnikami i wrzuciła do niej truskawki. Efekt rozkłada na łopatki

CZYTAJ DALEJ
tort komunijny

Pokazała, co jadła na komunii. Padł bezlitosny komentarz „Smutny widok”

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak usmażyć rybę na Wigilię? Bez tego się nie uda, oto najważniejsze zasady
Czytaj więcej >

Porady

To dlatego sałatka jarzynowa staje się wodnistą papką i szybciej się psuje. Wszystko przez 6 kardynalnych błędów
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec i wbij go w pomarańczę. Nie wierzyłam, że ten sposób działa, szkoda, że nie znałam go wcześniej
Czytaj więcej >

Porady

Przepis na te koreczki dostałam od weselnej kucharki. Co roku robię je na Andrzejki i Sylwestra
Czytaj więcej >

Porady

Weź pieczarkę i wbij w nią widelec. Ta sztuczka jest niesamowita, każdy powinien ją znać
Czytaj więcej >

Porady

Robię kulki z folii aluminiowej i wkładam do zmywarki. Powód zaskakuje nawet moich bliskich
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >