Gessler bije na alarm. Miliony Polaków popełniają ten błąd gotując rosół
Rosół powinien być przygotowany na dobrej jakości mięsie. Magda Gessler zdradziła, że jej zdaniem nie powinien być to kurczak. Wyjaśniła też inne istotne kwestie dotyczące przygotowania tradycyjnej zupy.
Kurczak nie nadaje się na rosół
Magda Geller dla wielu jest kulinarnym autorytetem. W kwestii rosołu jej opinia może jednak spotkać się ze sporym zdziwieniem. Tradycyjną w kuchni polskiej zupę zaleca bowiem gotować bez dodatku kurczaka.
Restauratorka jest zdania, że o ile mięso drobiowe będzie dobrym wyborem, o tyle kaczka zdecydowanie lepiej się sprawdzi. Dopuszcza też przyrządzenie aromatycznego bulionu na wołowinie.
Gwiazdor Ojca Mateusza schudł 30 kg. Wykluczył z diety ten składnikRosół według Gessler ma dużo warzyw
Gwiazda TVN nie wyobraża sobie gotowania niedzielnej zupy z dodatkiem mrożonych warzyw. Włoszczyzna z zamrażalnika nie jest w jej opinii wystarczająco aromatyczna, by uzyskać dobry smak rosołu.
Zaznacza też, że świeżych warzyw też należy użyć odpowiednio dużo. Nie można też zaburzyć proporcji składników. Z tego względu restauratorka odradza korzystanie z gotowych pęczków włoszczyzny.
Duży błąd podczas gotowania rosołu
Wczesne solenie, o ile sprawdza się w przypadku gotowania warzyw do sałatek czy podania z daniem głównym, w przypadku rosołu przyczyni się do uzyskania mdłej zupy. Sól bowiem spowoduje zatrzymanie smaku mięsa oraz włoszczyzny wewnątrz produktów.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na rosół. Spróbujcie koniecznie ostrej wersji z papryką. Być może skusi was też receptura na pełne smaku danie przyrządzane bez dodatku mięsa.
Źródło: haps