Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Groch wigilijny - sprawdzony przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.12.2021 01:00

Groch wigilijny - sprawdzony przepis

Groch wigilijny
canva/Studioimagen73

Groch wigilijny to tradycyjny przysmak na świątecznym stole. Groch gotowany z grzybami leśnymi lub pieczarkami podsmażonymi na cebulce ma wyraźny smak i świetnie łączy się z innymi potrawami. Poznaj przepis na groch wigilijny.

Groch wigilijny to świetny pomysł na dodatek do tradycyjnych potraw podczas kolacji wigilijnej. Groch podgotowany z podsmażonymi grzybami jest niezwykle aromatyczny, sycący i będzie smakował wszystkim gościom.

Groch możesz ugotować z kminkiem, który doda strączkom smaku i pozbawi ich związków, które powodują wzdęcia, groch będzie również lżejszy. Do grochu wykorzystaj pieczarki lub świeże grzyby leśne, danie dopraw solą i pieprzem pod sam koniec gotowania.

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć również postnej kapusty z suszonymi grzybami, przygotujesz ją w niezwykle prosty sposób, a zachwyci wszystkich gości.

Przepis na groch wigilijny

Składniki:

  • 500 g drobnej fasoli

  • 200 pieczarek lub grzybów leśnych

  • 2 cebule

  • sól, pieprz

  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego

  • płaska łyżeczka kminku (opcjonalnie)

Jak przygotować groch wigilijny?

Groch włóż do garnka, dodaj kminek, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Na oleju zeszklij posiekane cebule, dodaj pokrojone grzyby i podsmaż.

Groch biały

Do grochu dodaj grzyby, dopraw solą, pieprzem, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.

Tagi: Grzyby Danie