Smakosze.pl
grochowka

pixabay/kalhh

Tradycyjny przepis na grochówkę

11 Lutego 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Maja 2021)

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Grochówka to zupa, którą szczególnie docenimy zimą. W końcu mało jest potraw, które tak sycące, a przy okazji rozgrzewają. Na czym tkwi sekret jej smaku? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie!

Grochówka należy do absolutnej klasyki polskiej kuchni. Zupa nie należy do skomplikowanych dań, ale przed jej przygotowaniem warto zastosować się do kilku wskazówek. Warto poświęcić chwilę między innymi na odpowiedni dobór przypraw.

Jakie przyprawy należy dodać do grochówki?

Grochówkę najczęściej gotujemy na wywarze mięsnym. Zazwyczaj wybieramy do jej przyrządzenia schab bez kości, żeberka lub łopatkę. Ważnym elementem zupy jest również wędzony boczek, który doda jej dymnego posmaku.

Istnieje również wegetariańska wersja popularnej grochówki. Gotujemy ją na bazie bulionu warzywnego, a pożądany w tej poprawie dymny posmak zapewnia wędzona papryka

Do zupy grochowej warto dodać kilka aromatycznych przypraw między innymi majeranek, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn, lubczyk oraz liście laurowe. Poniżej podajemy klasyczny przepis na to pyszne danie.

Zupa grochowa - tradycyjny przepis

Składniki:

  • ok. 2 l wody

  • ok. 400 g łuskanego grochu (połówki)

  • ok. 500 g wędzonego boczku

  • 400 g ziemniaków

  • 2 średnie cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 pietruszka

  • majeranek, ziele angielskie

  • 3 listki laurowe

  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

1. Groch namocz w wodzie przez minimum 4 godziny.

2. W dużym garnku zagotuj 2 l wody, dodaj do niej namoczony groch i liście laurowe. 

3. Wrzuć do garnka startą pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki o podsmażony boczek z cebulką oraz pokrojony w drobne plasterki czosnek.

4. Dopraw zupę wedle uznania i gotuj przez około 30 minut.

5. Zupę możesz podawać z chlebem.

Szukasz innych przepisów na pyszne zupy? Na naszej stronie znajdziesz między innymi wskazówki, jak ugotować doskonały żurek i zupę pomidorową.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak zrobić flaki wołowe? Poradnik krok po kroku

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie ryzyko niesie ze sobą używanie mokrej rękawicy kuchennej?

Czytaj więcej >
Miękka i soczysta wątróbka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka wyszła miękka i soczysta?

Czytaj więcej >

Porady

Perfekcyjne, domowe frytki lepsze niż z restauracji

Czytaj więcej >
miód

Porady

Po czym rozpoznać dobry miód?

Czytaj więcej >