Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy przepis na gulasz wołowy z warzywami
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.02.2022 01:00

Najlepszy przepis na gulasz wołowy z warzywami

Gulasz wołowy z warzywami
canva/Anna_Shepulova

Gulasz wołowy z warzywami to pomysł na pożywne i rozgrzewające danie obiadowe. Gęsta, aromatyczna zupa z mięsem, papryką, cukinią, marchewką i groszkiem to wyśmienite połączenie, które posmakuje każdemu. Poznaj prosty przepis na gulasz wołowy z warzywami, idealny na zimę.

Gulasz wołowy z warzywami to pełne smaku danie, które przygotujesz w prosty sposób. Wołowina gotowana w bulionie wołowym z włoszczyzną, groszkiem i papryką jest bardzo delikatna, miękka i niezwykle aromatyczna. Danie koniecznie dopraw natką pietruszki, która doda potrawie lekkości i świeżości.

Warzywa przed dodaniem do bulionu podsmaż z przyprawami na oliwie, dzięki czemu wydobędziesz z nich najlepszy smak. Warzywa, podobnie jak mięso, będą idealnie miękkie i doprawione. Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, dodaj również paprykę mieloną ostrą. Gulasz podaj z kromkami świeżego pieczywa, tak smakuje najlepiej.

Wołowina doskonale łączy się z włoszczyzną i warzywami- tu poznasz przepis na wyśmienity, soczysty karczek wołowy pieczony z batatami, marchewką, pietruszką, idealny na drugie danie.

Przepis na gulasz wołowy z warzywami

Składniki:

  • 700 g wołowiny gulaszowej bez kości

  • duża marchew

  • 2 czerwone papryki

  • czerwona cebula

  • cukinia

  • pół szklanki groszku zielonego konserwowego

  • 3 ząbki czosnku

  • puszka pomidorów krojonych bez skóry

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • łyżeczka papryki wędzonej mielonej

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • 1,5 l bulionu wołowego

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić gulasz wołowy z warzywami?

Wołowinę gulaszową pokrój w małą kostkę, obsmaż ją z każdej strony na oliwie, przełóż do garnka, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.

Posiekaj cebulę i czosnek, pokrój w kostkę cukinię, paprykę, marchewkę. Na dużej patelni zeszklij na oliwie cebulkę, dodaj czosnek, smaż przez chwilę, następnie dodaj paprykę, cukinię, marchewkę, oprósz papryką słodką i mieloną i smaż, aż warzywa puszczą wodę.

Natka pietruszki, czosnek i oliwa do gulaszu

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya Podsmażone warzywa dodaj razem z wodą do bulionu z mięsem, dodaj koncentrat, pomidory w puszcze, groszek i gotuj 1,5 godziny pod przykryciem. Całe danie dopraw do smaku solą, pieprzem, solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki.