Najlepszy przepis na gulasz wołowy z warzywami
Gulasz wołowy z warzywami to pomysł na pożywne i rozgrzewające danie obiadowe. Gęsta, aromatyczna zupa z mięsem, papryką, cukinią, marchewką i groszkiem to wyśmienite połączenie, które posmakuje każdemu. Poznaj prosty przepis na gulasz wołowy z warzywami, idealny na zimę.
Gulasz wołowy z warzywami to pełne smaku danie, które przygotujesz w prosty sposób. Wołowina gotowana w bulionie wołowym z włoszczyzną, groszkiem i papryką jest bardzo delikatna, miękka i niezwykle aromatyczna. Danie koniecznie dopraw natką pietruszki, która doda potrawie lekkości i świeżości.
Warzywa przed dodaniem do bulionu podsmaż z przyprawami na oliwie, dzięki czemu wydobędziesz z nich najlepszy smak. Warzywa, podobnie jak mięso, będą idealnie miękkie i doprawione. Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, dodaj również paprykę mieloną ostrą. Gulasz podaj z kromkami świeżego pieczywa, tak smakuje najlepiej.
Wołowina doskonale łączy się z włoszczyzną i warzywami- tu poznasz przepis na wyśmienity, soczysty karczek wołowy pieczony z batatami, marchewką, pietruszką, idealny na drugie danie.
Przepis na gulasz wołowy z warzywami
Składniki:
700 g wołowiny gulaszowej bez kości
duża marchew
2 czerwone papryki
czerwona cebula
cukinia
pół szklanki groszku zielonego konserwowego
3 ząbki czosnku
puszka pomidorów krojonych bez skóry
łyżka koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
łyżeczka papryki wędzonej mielonej
natka pietruszki
sól, pieprz
1,5 l bulionu wołowego
oliwa z oliwek
Jak zrobić gulasz wołowy z warzywami?
Wołowinę gulaszową pokrój w małą kostkę, obsmaż ją z każdej strony na oliwie, przełóż do garnka, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
Posiekaj cebulę i czosnek, pokrój w kostkę cukinię, paprykę, marchewkę. Na dużej patelni zeszklij na oliwie cebulkę, dodaj czosnek, smaż przez chwilę, następnie dodaj paprykę, cukinię, marchewkę, oprósz papryką słodką i mieloną i smaż, aż warzywa puszczą wodę.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya Podsmażone warzywa dodaj razem z wodą do bulionu z mięsem, dodaj koncentrat, pomidory w puszcze, groszek i gotuj 1,5 godziny pod przykryciem. Całe danie dopraw do smaku solą, pieprzem, solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki.