Ile smażyć łososia?
Łosoś to wyjątkowo smaczna i zdrowa ryba. Jest delikatna, soczysta i doskonale łączy się z wieloma składnikami, tworząc pyszne i pożywne dania. Jak doprawić łososia przed smażeniem? Ile smażyć łososia?
Łosoś to nie tylko wspaniały smak, to również źródło kwasów tłuszczowych omega-3, witamin z grupy B, witaminy C, A, wapnia, potasu, magnezu, żelaza, cynku i innych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Łososia wyjmij z lodówki pół godziny przed smażeniem, umyj i dokładnie ususz, następnie oprósz solą i pieprzem cytrynowym. Takie przygotowanie ryby w zupełności wystarczy, ponieważ ryba sama w sobie jest przepyszna.
Jeśli wolisz bardziej wyraźny smak ryby, przed smażeniem oprósz łososia posiekaną natką pietruszki, koperkiem, tymiankiem lub rozmarynem. Możesz dodać również ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Łosoś smażony doskonale smakuje podany z ryżem i sosem cytrynowym, kaparami i sosem maślanym, szparagami, lekką surówką ze świeżych warzyw. Po usmażeniu ryby, skrop ją delikatnie sokiem z limonki lub cytryny.
Ryby powinniśmy spożywać 2-3 razy w tygodniu. W tym artkule dowiesz się, ile smażyć dorsza, aby był soczysty i delikatny.
Ile smażyć łososia?
Łososia zawsze smaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym lub maśle klarowanym. Tłuszcze te mają wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu mięso nie zacznie przypalać się na patelni. Gdy już olej będzie mocno rozgrzany, zmniejsz moc palnika o połowę, dopiero teraz wyłóż plastry łososia na patelnię. Zbyt wysoka temperatura spali rybę.
Każdy kawałek łososia smaż od 4 do 5 minut na jednej stronie, następnie obróć go na drugi bok i dosmaż przez kilkanaście sekund. Jeśli chcesz usmażyć rybę ze skórą, zacznij smażenie właśnie od tego boku, natomiast skróć czas do 3-4 minut, następnie obróć rybę.
Po usmażeniu od razu przełóż łososia na talerz i daj mu 2-3 minuty, aby zakończył się proces smażenia. Nie zostawiaj ryby na patelni, ponieważ będzie sucha w środku.