Ile smażyć mięso mielone?
Z mięsa mielonego przygotujesz kotlety, pulpety, sos boloński, chili con carne i wiele innych smacznych potraw. Odpowiednio usmażone mięso mielone jest delikatne, miękkie i jest wyśmienitym składnikiem dań. Jak wybrać najwyższej jakości mięso? Ile smażyć mięso mielone?
Mięso mielone jest składnikiem wielu dań na całym świecie. Dobrze doprawione i smażone zyskuje świetny smak i jest bardzo aromatyczne, miękkie, delikatne. Jednym z moich ulubionych dań z mięsem mielonym jest chili con carne, czyli zupa z czerwoną fasolą, kminem, chili, kolendrą, podana z ryżem smakuje wyśmienicie.
Najważniejszy jest wybór odpowiedniego mięsa. Najsmaczniejsze i najbardziej świeże kupisz w sklepie mięsnym. Jeśli masz maszynkę do mięsa, kup kawałek łopatki wieprzowej i samodzielnie zmiel ją w domu. Będziesz mieć pewność, że mięso jest najwyższej jakości i pozbawione sztucznych konserwantów, które wydłużają datę ważności.
Jeśli jednak wolisz kupić gotowe mięso mielone, zawsze zwracaj uwagę na to, czy mięso pochodzi z ekologicznych hodowli, bez GMO i sztucznych dodatków. Mięso mielone musi mieć również ładny, różowy kolor. Jeśli wieprzowina w sklepie ma kolor bladego różu lub nawet żółty, oznacza to, że mięso jest przeterminowane albo nafaszerowane antybiotykami.
Jeśli chcesz usmażyć najsmaczniejsze kotlety mielone- w tym artkule dowiesz się, jak je przygotować i ile smażyć kotlety, aby mięso było zwarte, doskonale usmażone i nie zaczęło dusić się na patelni.
Ile smażyć mięso mielone?
Mięso mielone do sosu bolońskiego, chili con carne i innych dań w podobnym stylu smaż 7-8 minut na średnim ogniu. Kotlety mielone potrzebują znacznie więcej czasu bo od 15 do 20 minut. Mięso mielone smaż na rozgrzanym oleju lub oliwie.
Jeśli chcesz usmażyć mięso do spaghetti- dopraw je podczas smażenia ziołami prowansalskimi i smaż razem z czosnkiem i cebulą, a najdzie wszystkimi aromatami. Mięso mielone do chili con carne koniecznie dopraw kminem rzymskim, solą i pieprzem, następnie smaż razem z czosnkiem i cebulą.