Intensywna i aromatyczna pasta kanapkowa z kiszonej kapusty
Większość z nas myśląc o paście kanapkowej, wyobraża sobie gładką masę zrobioną na bazie jajek, ewentualnie tuńczyka. Dzisiaj mamy jednak dla was coś zupełnie nowego. Mowa o paście z kiszonej kapusty, która ma intensywny smak i pysznie komponuje się z razowym pieczywem na zakwasie. Niżej zdradzamy przepis.
Pasta kanapkowa jest produktem, który zawsze warto mieć pod ręką. Dzięki niemu można przygotować w błyskawicznym tempie śniadanie czy kolacje - wystarczy posmarować pastą kromkę chleba i posiłek gotowy.
Pasta na bazie kiszonej kapusty charakteryzuje się wyjątkowo mocnym smakiem. Dlatego w celu złagodzenia i wypośrodkowaniu aromatów, do całości dodaje się orzechy włoskie.
Przepis na pastę kanapkową z kiszonej kapusty
Składniki:
200 g kiszonej kapusty
100 g orzechów włoskich
3 łyżki oleju
pół cebuli
1 pęczek świeżego szczypiorku
1.5 łyżeczki kminku
pieprz i sól
Na suchą patelnię wrzuć orzechy. Postaw ją na średnim ogniu i praż orzechy, aż zaczną pojawiać się na nich czarne plamki. Przełóż je do dużej miski i odstaw do pełnego wystudzenia na bok.
Do tej samej miski dodaj odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą kiszoną kapustę, olej, umyty szczypiorek, kminek, pieprz oraz sól. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i również wrzuć ją do miski.
Zawartość naczynia zmiksuj na gładką konsystencję przy użyciu blendera. Przełóż ją do czystych i wyparzonych słoików, zakręć je szczelnie i włóż do lodówki. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem i żółtym serem. Ten tekst wyjawia, jakie przyprawy wrzucać do gołąbków.
Źródło zdjęcia: canva/OlenaMykhaylova, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: grainkitchen