Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Intensywna i aromatyczna pasta kanapkowa z kiszonej kapusty
Adam Moskal
Adam Moskal 03.03.2022 01:00

Intensywna i aromatyczna pasta kanapkowa z kiszonej kapusty

Pasta kanapkowa
canva/Qwart, Getty Images

Większość z nas myśląc o paście kanapkowej, wyobraża sobie gładką masę zrobioną na bazie jajek, ewentualnie tuńczyka. Dzisiaj mamy jednak dla was coś zupełnie nowego. Mowa o paście z kiszonej kapusty, która ma intensywny smak i pysznie komponuje się z razowym pieczywem na zakwasie. Niżej zdradzamy przepis.

Pasta kanapkowa jest produktem, który zawsze warto mieć pod ręką. Dzięki niemu można przygotować w błyskawicznym tempie śniadanie czy kolacje - wystarczy posmarować pastą kromkę chleba i posiłek gotowy.

Pasta na bazie kiszonej kapusty charakteryzuje się wyjątkowo mocnym smakiem. Dlatego w celu złagodzenia i wypośrodkowaniu aromatów, do całości dodaje się orzechy włoskie.

Przepis na pastę kanapkową z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 200 g kiszonej kapusty

  • 100 g orzechów włoskich

  • 3 łyżki oleju

  • pół cebuli

  • 1 pęczek świeżego szczypiorku

  • 1.5 łyżeczki kminku

  • pieprz i sól

Na suchą patelnię wrzuć orzechy. Postaw ją na średnim ogniu i praż orzechy, aż zaczną pojawiać się na nich czarne plamki. Przełóż je do dużej miski i odstaw do pełnego wystudzenia na bok.

Do tej samej miski dodaj odsączoną z zalewy i przepłukaną wodą kiszoną kapustę, olej, umyty szczypiorek, kminek, pieprz oraz sól. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i również wrzuć ją do miski.

Zawartość naczynia zmiksuj na gładką konsystencję przy użyciu blendera. Przełóż ją do czystych i wyparzonych słoików, zakręć je szczelnie i włóż do lodówki. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem i żółtym serem. Ten tekst wyjawia, jakie przyprawy wrzucać do gołąbków.

Pasta kanapkowa

Źródło zdjęcia: canva/OlenaMykhaylova, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: grainkitchen

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Kapusta Cebula