Idealne na kolację jajka faszerowane pieczarkami. Prosto i smacznie
Jajka faszerowane pieczarkami z dodatkiem natki pietruszki to doskonały pomysł na pyszną kolację dla całej rodziny. Danie przygotujesz w zaledwie kilka minut, a z talerzy zniknie jeszcze szybciej. Poznaj prosty przepis na jajka faszerowane pieczarkami.
Jajka faszerowane robimy zwykle na Wielkanoc lub na większe uroczystości. Danie doskonale nadaje się również na zwykły posiłek, np. na kolację w rodzinnym, kameralnym gronie. Jajka faszerowane przygotujesz błyskawicznie, a z pewnością sprawisz najbliższym miłą i smaczną niespodziankę.
Jajka faszerowane przygotujesz na wiele sposobów: z szynką, papryką, boczkiem i wieloma innymi produktami, w tym właśnie z pieczarkami. Jajka z dodatkiem grzybów smakują fenomenalnie i mają rewelacyjny aromat. Wyglądają również bardzo apetycznie.
Farsz z żółtek, pieczarek i natki pietruszki będzie wyśmienity, kiedy grzyby podsmażysz na maśle, a do całego farszu dodasz majonez i kwaśną, gęstą śmietanę. Możesz dodatkowo wzbogacić masę o odrobinę chrzanu, który nada jajkom wyraźnego, ostrego akcentu.
Jajka na twardo gotuj od 8 do 10 minut od momentu wrzenia, w zależności od rozmiaru. Im większe jajko, tym potrzebuje dłuższego gotowania, aby było idealnie ugotowane, a żółtko dobrze ścięte.
Przepis na jajka faszerowane pieczarkami
Składniki:
4 jajka
cebula dymka
4 pieczarki
natka pietruszki
2 łyżeczki majonezu
łyżeczka śmietany 18%
łyżka masła
sól, pieprz
Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami?
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, następnie obierz ze skorupek i przekrój na pół. Łyżeczką wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Pieczarki zetrzyj na tarce, posiekaj drobno dymkę.
Cebulkę przesmaż na maśle, następnie dodaj grzyby, oprósz je solą i pieprzem i smaż, aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje, oprósz solidnie drobno posiekaną natką pietruszki i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Pieczarki połącz z żółtkami, majonezem i śmietaną, dopraw w razie potrzeby do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz wyłóż na ugotowane białka w miejsca po żółtkach i podaj, smacznego.
Przygotuj również jajka faszerowane tuńczykiem i suszonymi pomidorami, są równie pyszne i każdy prosi o dokładkę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Tani pomysł na obiad "z niczego". Zrobisz je w 10 minut i zachwycisz rodzinę
Delikatna surówka z kapustą, ogórkami konserwowymi i zieloną cebulką. Najlepszy dodatek do mięsa
Tosty francuskie bez smażenia. Prostsza wersja kultowego dania, robi się właściwie samo
Źródło: foodmag.pl