Jajecznica z dodatkiem cukinii po włosku - idealna na lato
Jajecznica jest jedną z tych propozycji śniadaniowych, które goszczą na naszych stołach niemal codziennie. Warto sięgnąć po przepis, dzięki któremu nadamy daniu nieco świeżości. Smakowita jajecznica z cukinią idealnie sprawdzi się latem. Przepis jest banalnie prosty.
Jajecznica z cukinią zachwycie swoimi niepowtarzalnymi walorami smakowymi nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. Każdy, kto skosztował śniadania w takiej formie, wielokrotnie sięgał po poniższą recepturę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepyszna jajecznica w niecodziennym wydaniu
Z całą pewnością jajecznica zalicza się do potraw, które można przygotować w niemal dowolny sposób. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, co zrobić, by była idealnie puszysta. Tym razem sięgniemy po przepis na jajka z dodatkiem przepysznej cukinii.
Jajecznica wzbogacona o cukinię zyskuje wiele na smaku. Sprawi on, że specjał momentalnie zniknie z talerzy. Niewykluczone są również prośby o dokładkę. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?
3 jajka
pół cukinii
5 g masła
5 ml oliwy
sól
pieprz
Wyborna jajecznica z dodatkiem smażonej cukinii
Na początku cukinię musimy starannie umyć. Czyste warzywo od razu kroimy na mniejsze kawałki. Dobrze sprawdzą się plasterki lub ćwiartki. Najważniejsze jest to, by cukinii nie obierać. Wówczas nasze danie nie będzie aż tak pyszne.
Masło podgrzewamy razem z oliwą na patelni. Kiedy tłuszcz już się rozgrzeje, wówczas wykładamy na niego naszą cukinię. Warzywo doprawiamy solą i pieprzem. Oczywiście możemy wykorzystać również inne przyprawy. Dobrze sprawdzi się papryka wędzona lub zioła prowansalskie.
Po 3 minutach smażenia na patelnię przelewamy rozbite jajka. Pozwalamy im się trochę ściąć. Następnie mieszamy je razem z cukinią. Smażymy je tyle, ile uznamy za słuszne. Wszystko zależy od tego, jakie są nasze preferencje. Warto wiedzieć, jak przygotować idealne jajka w koszulkach.
Canva / jorgecachoh
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Na dokładkę