Smakosze.pl
Jajecznica z cukinią

Canva / kabVisio

Jajecznica z dodatkiem cukinii po włosku - idealna na lato

15 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Jajecznica jest jedną z tych propozycji śniadaniowych, które goszczą na naszych stołach niemal codziennie. Warto sięgnąć po przepis, dzięki któremu nadamy daniu nieco świeżości. Smakowita jajecznica z cukinią idealnie sprawdzi się latem. Przepis jest banalnie prosty.

Jajecznica z cukinią zachwycie swoimi niepowtarzalnymi walorami smakowymi nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. Każdy, kto skosztował śniadania w takiej formie, wielokrotnie sięgał po poniższą recepturę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszna jajecznica w niecodziennym wydaniu

Z całą pewnością jajecznica zalicza się do potraw, które można przygotować w niemal dowolny sposób. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, co zrobić, by była idealnie puszysta. Tym razem sięgniemy po przepis na jajka z dodatkiem przepysznej cukinii.

Jajecznica wzbogacona o cukinię zyskuje wiele na smaku. Sprawi on, że specjał momentalnie zniknie z talerzy. Niewykluczone są również prośby o dokładkę. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 3 jajka

  • pół cukinii

  • 5 g masła

  • 5 ml oliwy

  • sól

  • pieprz

Gołąbki bez zawijania

Jak zrobić soczyste gołąbki bez zawijania?

CZYTAJ DALEJ

Wyborna jajecznica z dodatkiem smażonej cukinii

Na początku cukinię musimy starannie umyć. Czyste warzywo od razu kroimy na mniejsze kawałki. Dobrze sprawdzą się plasterki lub ćwiartki. Najważniejsze jest to, by cukinii nie obierać. Wówczas nasze danie nie będzie aż tak pyszne.

Masło podgrzewamy razem z oliwą na patelni. Kiedy tłuszcz już się rozgrzeje, wówczas wykładamy na niego naszą cukinię. Warzywo doprawiamy solą i pieprzem. Oczywiście możemy wykorzystać również inne przyprawy. Dobrze sprawdzi się papryka wędzona lub zioła prowansalskie.

Po 3 minutach smażenia na patelnię przelewamy rozbite jajka. Pozwalamy im się trochę ściąć. Następnie mieszamy je razem z cukinią. Smażymy je tyle, ile uznamy za słuszne. Wszystko zależy od tego, jakie są nasze preferencje. Warto wiedzieć, jak przygotować idealne jajka w koszulkach.

Jajecznica w niecodziennej odsłonie

Jajecznica w niecodziennej odsłonie

Canva / jorgecachoh

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Na dokładkę

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >