Smakosze.pl

Canva / kabVisio

Jajecznica z dodatkiem cukinii po włosku - idealna na lato

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Jajecznica jest jedną z tych propozycji śniadaniowych, które goszczą na naszych stołach niemal codziennie. Warto sięgnąć po przepis, dzięki któremu nadamy daniu nieco świeżości. Smakowita jajecznica z cukinią idealnie sprawdzi się latem. Przepis jest banalnie prosty.

Jajecznica z cukinią zachwycie swoimi niepowtarzalnymi walorami smakowymi nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. Każdy, kto skosztował śniadania w takiej formie, wielokrotnie sięgał po poniższą recepturę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszna jajecznica w niecodziennym wydaniu

Z całą pewnością jajecznica zalicza się do potraw, które można przygotować w niemal dowolny sposób. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, co zrobić, by była idealnie puszysta . Tym razem sięgniemy po przepis na jajka z dodatkiem przepysznej cukinii.

Jajecznica wzbogacona o cukinię zyskuje wiele na smaku. Sprawi on, że specjał momentalnie zniknie z talerzy. Niewykluczone są również prośby o dokładkę. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 3 jajka

  • pół cukinii

  • 5 g masła

  • 5 ml oliwy

  • sól

  • pieprz

Wyborna jajecznica z dodatkiem smażonej cukinii

Na początku cukinię musimy starannie umyć. Czyste warzywo od razu kroimy na mniejsze kawałki. Dobrze sprawdzą się plasterki lub ćwiartki. Najważniejsze jest to, by cukinii nie obierać. Wówczas nasze danie nie będzie aż tak pyszne.

Masło podgrzewamy razem z oliwą na patelni. Kiedy tłuszcz już się rozgrzeje, wówczas wykładamy na niego naszą cukinię. Warzywo doprawiamy solą i pieprzem. Oczywiście możemy wykorzystać również inne przyprawy. Dobrze sprawdzi się papryka wędzona lub zioła prowansalskie.

Po 3 minutach smażenia na patelnię przelewamy rozbite jajka. Pozwalamy im się trochę ściąć. Następnie mieszamy je razem z cukinią. Smażymy je tyle, ile uznamy za słuszne. Wszystko zależy od tego, jakie są nasze preferencje. Warto wiedzieć, jak przygotować idealne jajka w koszulkach .

Jajecznica w niecodziennej odsłonie
Jajecznica w niecodziennej odsłonie

Canva / jorgecachoh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Na dokładkę

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >