Jajka sadzone na smalcu. Babcia Ania zawsze pamięta o 1 sztuczce
Jajka sadzone na smalcu według przepisu babci Ani mają jeszcze lepszy smak niż smażone na innym rodzaju tłuszczu. Babcia smalec posypuje dodatkowo solą. Prosty trik zapobiega pryskaniu tłuszczu podczas smażenia. Jajka sadzone przygotujesz w kilka minut.
Niektórzy jajka sadzone smażą na oleju rzepakowym lub oliwie, inni na maśle. Mało kto wie, że to nie jedyne rodzaje tłuszczu, na których można przyrządzić doskonały dodatek do obiadu. Jajka sadzone na smalcu mają jeszcze lepszy smak. Koniecznie oprósz je dodatkowo posiekanym szczypiorkiem.
Do jajek sadzonych na smalcu wykorzystaj sztuczkę babci Ani. Przed wbiciem jajek na patelnię, dobrze rozgrzej tłuszcz i oprósz go solą. To prosty i skuteczny trik, dzięki któremu smalec nie będzie pryskał podczas smażenia. Unikniesz więc oparzeń i sprzątania z tłuszczu całej kuchni.
Jajka sadzone na smalcu to pomysł na szybki i pożywny obiad. Podasz je z ziemniakami, ryżem, kaszą. Do jajek przygotujesz również sos grzybowy, sos pieczarkowy, koperkowy, chrzanowy. Podasz je również z ulubionym mięsem i surówkami, np. smażonym kurczakiem i mizerią.
Przepis na jajka sadzone na smalcu. Zastosuj trik babci
Składniki:
4 jajka
szczypiorek
łyżka domowego smalcu
sól, pieprz
Jajka sadzone na smalcu, czyli smaczny obiad w kilka minut
Na patelni rozpuść smalec, oprósz go solą i wymieszaj. W ten sposób tłuszcz nie będzie pryskał. Gdy smalec będzie mocno rozgrzany, wbij jajka, oprósz je delikatnie solą i pieprzem i smaż na małym ogniu.
Gdy białka będą już zupełnie ścięte, a żółtko płynne, jajka oprósz posiekanym szczypiorkiem i smaż jeszcze dosłownie kilka sekund, żeby żółtko zupełnie się nie ścięło.
Wypróbuj również jajka sadzone z piekarnika, wyglądają obłędnie. Jeśli szukasz ciekawego pomysłu na wykorzystanie jajek- tu poznasz przepis na szybki i pożywny omlet z parówkami, jest idealny na śniadanie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Papryka faszerowana kaszą i suszonymi pomidorami. Oryginalne danie na obiad lub kolację
Jak usmażyć supercienkie naleśniki? Pamiętaj o 1 czynności. Zawsze wyjdą doskonałe