Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak długo można przechowywać w lodówce sałatkę jarzynową? Nie każdy ma świadomość
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.04.2022 19:06

Jak długo można przechowywać w lodówce sałatkę jarzynową? Nie każdy ma świadomość

sałatka jarzynowa
canva/Tetiana_Chudovska

Pytacie, jak długo można przechowywać w lodówce sałatkę jarzynową. Wyjaśniamy, bo nie każdy ma świadomość ile wcześniej, można ją przygotować. Chodzi oczywiście nie tylko o jej smak i wygląd, ale przede wszystkim o nasze zdrowie i bezpieczeństwo. Nikt przecież nie chciałby poczęstować najbliższych zatruciem pokarmowym.

Sałatka jarzynowa to klasyka świątecznych stołów. I bardzo dobrze, że robią ją niemal wszyscy, bo warzywa to zdrowie. Przygotowując się do świąt, rozplanowujemy sobie prace. Ustalamy, co kiedy posprzątamy i co kiedy ugotujemy. W tym drugim przypadku trzeba brać pod uwagę, która potrawa czy ciasto bezproblemowo zniosą kilkudniowe przechowywanie. A jak jest z sałatką jarzynową?

Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową?

Sałatkę jarzynową robimy zwykle w większych ilościach, bo lubią ją niemal wszyscy. Trzeba jednak wiedzieć, jak długo można ją przechowywać w lodówce, by nie zaszkodziła.

Gotowa sałatka jarzynowa nie jest zbyt trwałą potrawą. Jeśli ma dodatek jajek, jabłka i majonezu, nie powinna stać w lodówce dłużej niż 2-3 dni. Podobnie, jeśli zawiera cebulę czy szczypior. Świeże warzywa i owoce, w połączeniu z majonezem psują się dość szybko. Tak samo jest z ugotowanymi jajkami.

Sałatkę jarzynową należy trzymać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Dzięki temu zawarty w niej majonez nie będzie pochłaniał obcych zapachów.

Kilka cennych wskazówek

Same ugotowane warzywa są dość trwałe i można je przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Jeśli więc chcesz zmniejszyć sobie ilość pracy tuż przed świętami, ugotuj wcześniej warzywa korzeniowe i je pokrój w kostkę.

Składniki takie jak jabłko, ugotowane jajko czy majonez dodaj do sałatki tuż przed podaniem. A najlepiej wymieszaj je tylko z taką ilością sałatki, jaka podejrzewasz, że wkrótce zejdzie.

Nadmiar sałatki, a w zasadzie posiekanych warzyw możesz zamrozić. Zamknięta w pojemniku poleży w zamrażarce nawet kilka tygodni. Po rozmrożeniu trzeba do niej tylko dodać wrażliwe składniki i połączyć całość z majonezem.

Jeśli szukasz przepisu na klasyczną sałatkę jarzynową, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na sałatkę jarzynową bez majonezu.

posiekane jajka
posiekane jajka

Źródło zdjęcia: canva/ESOlex

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se, kuchnia.wp