Jak długo smażyć boczniaki?
Boczniaki to zdrowy zamiennik mięsa, ponieważ zawierają spore ilości białka. Grzyby są bardzo aromatyczne, a odpowiednio przygotowane i usmażone są pysznym posiłkiem dla całej rodziny. Jak długo smażyć boczniaki?
Boczniaki są zdrowymi grzybami o wysokiej zawartości białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i całej gamie witamin z grupy B. Są mało kaloryczne i posiadają niski indeks glikemiczny. Ponadto grzyby zawierają silne antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych.
Smażone boczniaki są zdrowe, pożywne i często wykorzystywane jako zamiennik mięsa. Boczniaki odpowiednio doprawione mogą stanowić samodzielny posiłek, możesz przygotować z nich również jajecznicę, dodać do zapiekanek, przygotować z kaszą lub ryżem.
Jeśli chcesz ususzyć boczniaki, w tym artykule dowiesz się, jak suszyć grzyby, żeby nie spleśniały. Suszone boczniaki wykorzystasz między innymi do farszu na pierogi, gołąbki, bigosu.
Jak długo smażyć boczniaki?
Do smażenia wykorzystaj odrobinę oliwy z oliwek i grillową patelnię, dzięki czemu grzyby wyjdą idealnie. Boczniaki smaż przez 3 minuty z każdej strony do momentu, aż pojawią się na nich paski od patelni, oprósz je solą i pieprzem.
Grzyby odstaw. W mniejszym pojemniku wymieszaj 2 łyżki oliwy z łyżką posiekanej natki pietruszki i ząbkiem przeciśniętym przez praskę. Każdy kawałek boczniaka nasmaruj marynatą i ponownie podsmaż na patelni przez kilkanaście sekund na stronę.