Smakosze.pl
Jak długo smażyć kurczaka?

canva/mikafotostok

Jak długo smażyć kurczaka?

26 Listopada 2021

(Ostatnia zmiana: 5 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Kurczak jest doskonałym mięsem, idealnym do zup, makaronów, zapiekanek, sałatek i wielu innych potraw. Jest również bardzo delikatne, przez co można należy je odpowiednio smażyć, aby otrzymać smaczne, soczyste w środku mięso. Jak długo smażyć kurczaka?

Filety z piersi kurczaka są bardzo delikatnym mięsem, które szybko może się przesuszyć podczas smażenia i zamiast pysznego dania otrzymasz suche i twarde filety. Jeśli smażysz filety w panierce na patelni rozgrzej większą ilość oleju, aby bulka tarta nie przywarła do spodu, a filety się nie spaliły.

Filety z piersi z kurczaka w marynacie smaż na małej ilości tłuszczu, najlepiej na patelni grillowej, dzięki czemu mięso będzie bardzo delikatne i soczyste w środku. Aby uzyskać najlepszy smak, przed smażeniem obtocz kurczaka w ziołach i czosnku granulowanym, skrop oliwą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Z kurczakiem przygotujesz wiele wyśmienitych potraw, między innymi kultową sałatkę Cezar, orientalne curry i makaron w sosie śmietanowym ze szpinakiem.

Jak długo smażyć kurczaka?

W zależności od wielkości fileta, kurczaka smaż od 3 do 5 minut z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju, aby nie przywarł do patelni i nie wchłonął niepotrzebnie tłuszczu.

Po smażeniu odstaw patelnię z gazu i przykryj ją pokrywką, następnie zostaw na kolejne 3 minuty, następnie podawaj.

Filety z kurczaka

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

mięso w mleku

Porady

Dlaczego warto moczyć karkówkę w mleku?

Czytaj więcej >
smażenie pączków

Porady

Co zrobić ze zużytym olejem po smażeniu pączków?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu szklankę zimnej wody?

Czytaj więcej >
gotująca babcia

Porady

Dzień Babci - zdradzamy najlepsze babcine sztuczki kulinarne

Czytaj więcej >
Z czym podawać pierogi?

Porady

Czym polewać pierogi?

Czytaj więcej >
pasztet

Porady

Jak uratować zbyt suchy pasztet?

Czytaj więcej >