Jak długo smażyć kurczaka?
Kurczak jest doskonałym mięsem, idealnym do zup, makaronów, zapiekanek, sałatek i wielu innych potraw. Jest również bardzo delikatne, przez co można należy je odpowiednio smażyć, aby otrzymać smaczne, soczyste w środku mięso. Jak długo smażyć kurczaka?
Filety z piersi kurczaka są bardzo delikatnym mięsem, które szybko może się przesuszyć podczas smażenia i zamiast pysznego dania otrzymasz suche i twarde filety. Jeśli smażysz filety w panierce na patelni rozgrzej większą ilość oleju, aby bulka tarta nie przywarła do spodu, a filety się nie spaliły.
Filety z piersi z kurczaka w marynacie smaż na małej ilości tłuszczu, najlepiej na patelni grillowej, dzięki czemu mięso będzie bardzo delikatne i soczyste w środku. Aby uzyskać najlepszy smak, przed smażeniem obtocz kurczaka w ziołach i czosnku granulowanym, skrop oliwą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Z kurczakiem przygotujesz wiele wyśmienitych potraw, między innymi kultową sałatkę Cezar, orientalne curry i makaron w sosie śmietanowym ze szpinakiem.
Jak długo smażyć kurczaka?
W zależności od wielkości fileta, kurczaka smaż od 3 do 5 minut z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju, aby nie przywarł do patelni i nie wchłonął niepotrzebnie tłuszczu.
Po smażeniu odstaw patelnię z gazu i przykryj ją pokrywką, następnie zostaw na kolejne 3 minuty, następnie podawaj.