Smakosze.pl
Leczo - wakacyjny klasyk

canva/gkrphoto

Wakacyjna klasyka, czyli gęste i pyszne leczo. Węgierska potrawa w lżejszej, warzywnej wersji

10 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Leczo jest dobrze znaną wielu smakoszom potrawą na bazie papryki. Często przyrządza się ją właśnie latem, kiedy niezbędne składniki są łatwo dostępne i tanie. Danie nie wymaga wiele wysiłku, a zachwyca smakiem. Wszystko za sprawą aromatycznych przypraw — czosnku i wędzonej papryki. To one sprawiają, że warzywna wersja na długo zapada w pamięć. Spróbujecie?

Smakowite leczo przygotuje się naprawdę prosto. Kluczowe są proporcje składników i dodatek odpowiednich przypraw. Tym razem proponujemy warzywną odsłonę z dodatkiem aromatycznej papryki wędzonej i czosnku. Danie zachwyca zapachem i delikatnie rozgrzewa, więc będzie dobre nie tylko na lato.

naleśniki ze szpinakiem

Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wakacyjne leczo

Składniki:

  • 1,5 kg papryki w różnych kolorach

  • 600-800 g cukinii

  • 1-2 większe cebule

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 2 puszki pomidorów krojonych lub 1 kg świeżych

  • 1-2 puszki ciecierzycy lub 1-2 kostki tofu wędzonego

  • 3 płaskie łyżeczki papryki słodkiej wędzonej

  • 3 łyżeczki papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka papryki ostrej

  • 1-2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)

  • 1-2 łyżeczki cukru lub syropu klonowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przyrządzić smaczne leczo? Z naszym przepisem zawsze się uda

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Warzywo kroimy w niezbyt dużą kostkę. Cukinię również płuczemy. Kroimy ją w półplasterki. Cebule obieramy z łupiny i siekamy. Czosnek obieramy. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.

Szklimy na nim cebulę, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy paprykę, cukinię oraz pomidory z puszki. Jeśli mamy świeże warzywa, wcześniej sparzamy je, by usunąć skórkę i kroimy w kostkę. Wsypujemy przyprawy i wlewamy sos sojowy, jeśli go używamy. Dodajemy odrobinę wody.

Doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem, a następnie odkrywamy garnek i gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia około 7 minut. Na koniec dodajemy odcedzoną ciecierzycę lub podsmażone na patelni tofu. Możemy też wrzucić dowolną podsmażoną kiełbasę lub mięso mielone. Podajemy z chlebem.

Leczo w słoikach na zimę też jest pyszne

Warzywne danie można też zamknąć w słoikach na zimę. Jeśli się na to zdecydujemy, do 3/4 wysokości czystych naczyń wlewamy gorącą potrawę, na wierzch wylewamy łyżkę oleju i starannie zamykamy słoiki.

Tak przygotowane przetwory pasteryzujemy, gotując przez 20 minut w dużym garnku wyłożonym ściereczką i wypełnionym wodą do połowy wysokości słojów.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na smaczne dania obiadowe. Z tego artykułu dowiecie się jak przygotować doskonałą duszoną wołowinę z warzywami. Ten natomiast zawiera patent na soczyste kotlety mielone.

Wakacyjne leczo jest pyszne

canva/mikafotostok

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jajecznica

Przepisy

Jajecznica z leśnymi grzybami. Proste, aromatyczne śniadanie w jesiennym klimacie

Czytaj więcej >

Przepisy

Babciny przepis na dynię w occie. Smakołyk jako pierwszy znikał ze spiżarni

Czytaj więcej >
namaczanie kotletów mielonych

Przepisy

Wielu Polaków popełnia błąd podczas robienia kotletów mielonych. Chodzi o namaczanie bułki

Czytaj więcej >
Pierogi z karmelizowaną cebulą

Przepisy

1 dodatkowa czynność polepszy smak ziemniaczanego farszu na pierogi. Już nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >
Naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika - prosty przepis

Przepisy

Przebojowe naleśniki zrobisz ze zdrowego składnika. Rewolucja w kuchni gwarantowana

Czytaj więcej >
Kremowa jajecznica na mleku

Przepisy

Koniec z masłem i olejem. Teraz jajecznicę smażymy na zupełnie innym składniku

Czytaj więcej >