Wakacyjna klasyka, czyli gęste i pyszne leczo. Węgierska potrawa w lżejszej, warzywnej wersji
Leczo jest dobrze znaną wielu smakoszom potrawą na bazie papryki. Często przyrządza się ją właśnie latem, kiedy niezbędne składniki są łatwo dostępne i tanie. Danie nie wymaga wiele wysiłku, a zachwyca smakiem. Wszystko za sprawą aromatycznych przypraw — czosnku i wędzonej papryki. To one sprawiają, że warzywna wersja na długo zapada w pamięć. Spróbujecie?
Smakowite leczo przygotuje się naprawdę prosto. Kluczowe są proporcje składników i dodatek odpowiednich przypraw. Tym razem proponujemy warzywną odsłonę z dodatkiem aromatycznej papryki wędzonej i czosnku. Danie zachwyca zapachem i delikatnie rozgrzewa, więc będzie dobre nie tylko na lato.
Przepis na wakacyjne leczo
Składniki:
1,5 kg papryki w różnych kolorach
600-800 g cukinii
1-2 większe cebule
2-3 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów krojonych lub 1 kg świeżych
1-2 puszki ciecierzycy lub 1-2 kostki tofu wędzonego
3 płaskie łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
3 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1-2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
1-2 łyżeczki cukru lub syropu klonowego
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Jak przyrządzić smaczne leczo? Z naszym przepisem zawsze się uda
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Warzywo kroimy w niezbyt dużą kostkę. Cukinię również płuczemy. Kroimy ją w półplasterki. Cebule obieramy z łupiny i siekamy. Czosnek obieramy. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.
Szklimy na nim cebulę, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy paprykę, cukinię oraz pomidory z puszki. Jeśli mamy świeże warzywa, wcześniej sparzamy je, by usunąć skórkę i kroimy w kostkę. Wsypujemy przyprawy i wlewamy sos sojowy, jeśli go używamy. Dodajemy odrobinę wody.
Doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem, a następnie odkrywamy garnek i gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia około 7 minut. Na koniec dodajemy odcedzoną ciecierzycę lub podsmażone na patelni tofu. Możemy też wrzucić dowolną podsmażoną kiełbasę lub mięso mielone. Podajemy z chlebem.
Leczo w słoikach na zimę też jest pyszne
Warzywne danie można też zamknąć w słoikach na zimę. Jeśli się na to zdecydujemy, do 3/4 wysokości czystych naczyń wlewamy gorącą potrawę, na wierzch wylewamy łyżkę oleju i starannie zamykamy słoiki.
Tak przygotowane przetwory pasteryzujemy, gotując przez 20 minut w dużym garnku wyłożonym ściereczką i wypełnionym wodą do połowy wysokości słojów.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na smaczne dania obiadowe. Z tego artykułu dowiecie się jak przygotować doskonałą duszoną wołowinę z warzywami. Ten natomiast zawiera patent na soczyste kotlety mielone.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na marynowane pomidory. Wyrazista zalewa na bazie octu jabłkowego zaskoczy każdego
Obiad na 3 dni, czyli wołowina duszona z warzywami. Szybki i pyszny przepis
Wyśmienite racuchy z borówkami. Wspaniałe na śniadanie, jak i przekąskę