Smakosze.pl
Faworki

canva/SylwiaKintop, Getty Images

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

17 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Faworki uznawane są za trudne w wykonaniu i bardzo czasochłonne słodycze. Jeśli chcesz się cieszyć ich smakiem, lecz nie masz ochoty na wyjście do cukierni, mamy rozwiązanie. Poniższy przepis na lane faworki pozwoli ci wykonać je w kilka chwil.

Klasyczne ciasto na faworki wymaga faktycznie sporej ilości pracy oraz cierpliwości. Jeśli nie masz czasu na długie gotowanie, lane faworki są rozwiązaniem wręcz idealnym dla ciebie.

Trikiem, który pozwala na szybkie usmażenie faworków, jest zrobienie ciasta o niewielkiej gęstości. Dzięki temu wlewa się je bezpośrednio do oleju za pomocą lejka czy rękawa cukierniczego.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na faworki lane

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy, jak zrobić marynowane grzyby leśne. W tym tekście  zdradzamy najlepszy sposób na mrożenie dużych ilości klusek śląskich.

Składniki:

  • 4 jajka

  • szklanka mleka

  • szklanka mąki

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • cukier puder

  • 2 łyżki wódki

  • olej

Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj ekstrakt waniliowy, mleko, alkohol i mąkę. Gdy ciasto będzie jednolite, przestań mieszać.

panierowanie kotleta

Soczyste schabowe marynowane w maślance

CZYTAJ DALEJ

Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ją z ciastem rózgą kuchenną lub szpatułką. Do garnka wlej olej i postaw go na gazie.

Na gorący olej wylewaj ciasto przez lejek lub rękaw cukierniczy. Wlewaj je małymi partiami, ponieważ należy je szybko wyciągać z oleju. Podawaj obsypane cukrem pudrem.

Faworki

Źródło: canva/nevake, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >