Jak ekspresowo przygotować lane faworki?
Faworki uznawane są za trudne w wykonaniu i bardzo czasochłonne słodycze. Jeśli chcesz się cieszyć ich smakiem, lecz nie masz ochoty na wyjście do cukierni, mamy rozwiązanie. Poniższy przepis na lane faworki pozwoli ci wykonać je w kilka chwil.
Klasyczne ciasto na faworki wymaga faktycznie sporej ilości pracy oraz cierpliwości. Jeśli nie masz czasu na długie gotowanie, lane faworki są rozwiązaniem wręcz idealnym dla ciebie.
Trikiem, który pozwala na szybkie usmażenie faworków, jest zrobienie ciasta o niewielkiej gęstości. Dzięki temu wlewa się je bezpośrednio do oleju za pomocą lejka czy rękawa cukierniczego.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na faworki lane
Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy, jak zrobić marynowane grzyby leśne. W tym tekście zdradzamy najlepszy sposób na mrożenie dużych ilości klusek śląskich.
Składniki:
4 jajka
szklanka mleka
szklanka mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
cukier puder
2 łyżki wódki
olej
Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj ekstrakt waniliowy, mleko, alkohol i mąkę. Gdy ciasto będzie jednolite, przestań mieszać.
Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ją z ciastem rózgą kuchenną lub szpatułką. Do garnka wlej olej i postaw go na gazie.
Na gorący olej wylewaj ciasto przez lejek lub rękaw cukierniczy. Wlewaj je małymi partiami, ponieważ należy je szybko wyciągać z oleju. Podawaj obsypane cukrem pudrem.
Źródło: canva/nevake, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se.pl