Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Jak najlepiej przechowywać ser żółty?
canva/allFOOD

Czy zastanawialiście się kiedyś jak przechowywać ser? Wielu z nas po prostu wkłada go do lodówki po przyniesieniu ze sklepu i stara się go zjeść w odpowiednim czasie. Nie zawsze jest to wystarczające i zdarza się, że nabiał zaczyna się psuć. Podpowiadamy jak uniknąć takich sytuacji.

Jeśli wiemy, jak przechowywać ser, będzie on nas cieszył swoim smakiem, a my zachowamy zdrowie. Okazuje się, że o ile pakowany ser żółty wystarczy włożyć do lodówki, to z wyrobem zakupionym w kawałku nie jest już tak prosto. Istnieje kilka zasad, których nie można ignorować.

Podpowiadamy jak przechowywać ser, by zachował świeżość

Ser żółty musi być przechowywany w lodówce. Wszystkie wyroby z tej kategorii lubią delikatny chłód. Idealną temperaturą jest 6˚C. Taka temperatura panuje na niższych półkach lodówki lub w szufladzie.

Wyrób nie może też mieć kontaktu z inną żywnością i powinno się go włożyć do wystarczająco dużego pojemnika. Jeżeli opakowanie będzie zbyt małe — będzie stanowiło idealne miejsce do rozwoju bakterii.

Najlepszym materiałem do odizolowania sera żółtego od otoczenia będzie woskowany papier — taki w jakim część sklepów z wyrobami na wagę umieszcza swoje produkty. Odradzamy umieszczanie go w papierze śniadaniowym — choć to ekologiczne, produkt może przejść zapachami z lodówki.

Co jeszcze warto wiedzieć o przechowywaniu sera żółtego?

Tego produktu nabiałowego lepiej nie zamrażać. Straci on w ten sposób część swoich walorów smakowych i będzie nieatrakcyjnie wyglądał. Jeśli już się na to decydujemy, najlepiej mrozić go w kawałku — wtedy się nie pokruszy.

Równie istotny co miejsce, jest też czas przechowania tego typu wyrobów. Pokrojony w plastry ser należy zjeść w 4 dni od zakupu. Sery w kawałku można trzymać w chłodzie dłużej. Te miękkie najlepiej wykorzystać do dwóch tygodni od otwarcia. Twarde takie jak np. parmezan czy cheddar wytrzymają nawet do sześciu tygodni.

Po przepisy z wykorzystaniem sera zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie recepturę na znakomitą ziemniaczaną zapiekankę z kiełbasą i serową pierzynką. Ten natomiast zawiera sprawdzony sposób na kotlety z dodatkiem tego rarytasu.

Podpowiadamy jak przechowywać ser
canva/grafvision

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: seryzgoliszewa, dietetycy.org