Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sycąca na długie godziny zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem. Prosty pomysł na pyszny obiad
Renata Materlińska
Renata Materlińska 27.05.2022 13:49

Sycąca na długie godziny zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem. Prosty pomysł na pyszny obiad

zapiekanka
canva/rlat

Mamy dla was prosty pomysł na pyszny obiad. Jest nim sycąca zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem. Składniki potrzebne do jej przygotowania z pewnością macie w domowych zapasach. Przygotujecie więc smaczne danie bez biegania do sklepu.

Co zrobić na obiad? To pytanie codziennie zadaje sobie każda pani (a czasem pan) domu. Rzeczywiście ciągłe wymyślanie potraw i gotowanie do przyjemnych nie należy. Dlatego dobrze jest sobie ułatwiać życie i przyrządzać potrawy, które po pierwsze nie wymagają dużo pracy, a po drugie nadają się do odgrzewania.

Takim prostym daniem idealnym na dwa dni jest zapiekanka ziemniaczana. By ją przygotować, wystarczy obrać i pokroić ziemniaki, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, dodać trochę wędliny, posypać serem i zapiec. Prawda, że proste? A jakie smaczne.

Przepis na sycącą zapiekankę ziemniaczaną

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • olej

  • 30 dag cienkiej kiełbasy

  • 1 duży strąk czerwonej papryki

  • zioła prowansalskie

  • sól, pieprz

  • ok. 15 dag startego sera, np. cheddar, mozzarella

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj ok. 10 minut. Odcedź, nie osuszaj.

Cebule obierz, pokrój w dużą kostkę lub piórka. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Kiełbasę pokrój w półplasterki.

Cebulę podsmaż na patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kiełbasę. Smaż, aż z kiełbasy wytopi się trochę tłuszczu. Dodaj paprykę i smaż całość kilka minut. Dopraw.

Na patelnię dodaj obgotowane ziemniaki. Całość delikatnie wymieszaj, przełóż do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Posyp startym serem.

Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C i piecz ok. 30 minut, aż ser ładnie się zrumieni.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zapiekankę makaronową z serem i pieczarkami, a także na zapiekankę makaronową z mielonym mięsem.

smażenie cebuli
smażenie cebuli

Źródło zdjęcia: canva/NicolasMcComber

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis Źródło: fotokulinarnie