Smakosze.pl
zapiekanka

canva/rlat

Sycąca na długie godziny zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem. Prosty pomysł na pyszny obiad

27 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Mamy dla was prosty pomysł na pyszny obiad. Jest nim sycąca zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem. Składniki potrzebne do jej przygotowania z pewnością macie w domowych zapasach. Przygotujecie więc smaczne danie bez biegania do sklepu.

Co zrobić na obiad? To pytanie codziennie zadaje sobie każda pani (a czasem pan) domu. Rzeczywiście ciągłe wymyślanie potraw i gotowanie do przyjemnych nie należy. Dlatego dobrze jest sobie ułatwiać życie i przyrządzać potrawy, które po pierwsze nie wymagają dużo pracy, a po drugie nadają się do odgrzewania.

pomidory na krzaku

Czy powinno obrywać się liście pomidorów? Odpowiedź może zaskoczyć

CZYTAJ DALEJ

Takim prostym daniem idealnym na dwa dni jest zapiekanka ziemniaczana. By ją przygotować, wystarczy obrać i pokroić ziemniaki, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, dodać trochę wędliny, posypać serem i zapiec. Prawda, że proste? A jakie smaczne.

Przepis na sycącą zapiekankę ziemniaczaną

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • olej

  • 30 dag cienkiej kiełbasy

  • 1 duży strąk czerwonej papryki

  • zioła prowansalskie

  • sól, pieprz

  • ok. 15 dag startego sera, np. cheddar, mozzarella

Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj ok. 10 minut. Odcedź, nie osuszaj.

Cebule obierz, pokrój w dużą kostkę lub piórka. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Kiełbasę pokrój w półplasterki.

Cebulę podsmaż na patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kiełbasę. Smaż, aż z kiełbasy wytopi się trochę tłuszczu. Dodaj paprykę i smaż całość kilka minut. Dopraw.

Na patelnię dodaj obgotowane ziemniaki. Całość delikatnie wymieszaj, przełóż do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Posyp startym serem.

Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C i piecz ok. 30 minut, aż ser ładnie się zrumieni.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na zapiekankę makaronową z serem i pieczarkami, a także na zapiekankę makaronową z mielonym mięsem.

smażenie cebuli

smażenie cebuli

Źródło zdjęcia: canva/NicolasMcComber

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis

Źródło: fotokulinarnie

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >
chrupiący kurczak

Przepisy

Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Przepisy

Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu

Czytaj więcej >
pieczona brukselka

Przepisy

Pieczona brukselka, która zachwyca chrupkością i lekką słodyczą. Prosty i szybki przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na kanapkę Elvisa Presleya. Idealne połączenie smaków

Czytaj więcej >
miodownik

Przepisy

Pyszny miodownik z masą budyniową. Idealne ciasto na każdą okazję

Czytaj więcej >