Smakosze.pl
Jak należy gotować rosół? 1 szczegół zaskoczy nawet doświadczone kucharki

canva/gbh007

Jak należy gotować rosół? 1 szczegół zaskoczy nawet doświadczone kucharki

25 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Wszyscy wiemy, że odpowiednio dobrane mięso, warzywa i przyprawy są kluczem do przygotowania aromatycznego rosołu. Nie każdy jednak wie, że bardzo ważny jest też sposób gotowania wywaru. Liczy się nie tylko czas, ale też moc palnika.

Rosół jest wywarem przyrządzanym z mięsa i warzyw. Jeśli więc chcemy, żeby był najsmaczniejszy, musimy go odpowiednio gotować. Na przyrządzenie smacznego rosołu trzeba sobie zarezerwować co najmniej 2,5 godziny.

suszenie grzybów

Jak suszyć grzyby? Metoda babci nie ma sobie równych, jest lepsza niż piekarnik

CZYTAJ DALEJ

Im więcej mięsa i warzyw w rosole, tym wywar będzie miał lepszy smak. Do rosołu dodajmy porcję kury, solidny kawałek wołowiny i indyka. Te trzy rodzaje mięsa sprawią, że wywar będzie niezwykle esencjonalny. W rosole nie może zabraknąć również sporej porcji warzyw.

Do marchewki, pietruszki, pora, selera i opalonej cebuli dodajmy też niewielki kawałek kapusty włoskiej, która dodaje lekko orzechowej nuty i subtelnie wzmacnia smak. Zwykle dodajemy również białą część pora, zieloną wyrzucamy. Jednak dodane pod koniec gotowania liście pora doskonale wpłyną na smak i barwę rosołu.

Jak należy gotować rosół? Pamiętaj o ważnym szczególe

Pamiętaj, by nie doprowadzać rosołu do wrzenia, ponieważ straci pożądany smak i aromat. Rosół zawsze gotuj mniej więcej 2,5-3 godziny, najlepiej na małym ogniu. Wywar powinien tylko lekko pyrkać w garnku.

Mięso, warzywa rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie włóż do garnka, zalej zimną wodą i powoli gotuj. Nigdy nie zalewaj składników na rosół wrzątkiem, ponieważ gorąca wody uniemożliwi oddanie do wywaru składników dających mu smak i aromat.

Jakie przyprawy dodać do rosołu? Kiedy dodać sól?

Na początku gotowania, do rosołu dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kulki pieprzu czarnego. Wrzuć również gałązkę świeżego lubczyku i gotuj wywar na małym ogniu.

Pod koniec gotowania dodaj również szczyptę kurkumy, która wzmocni smak i kolor. To również dobry moment na doprawienie rosołu solą. Zrezygnuj z kostek rosołowych, które w dobrym rosole są po prostu zbędne.

Rosół wyszedł mętny? Nie wylewaj go, w tym artykule dowiesz się, jak wyklarować mętny wywar w prosty sposób. Warzywa i mięso po rosole wykorzystaj do przygotowania pasztetu, będzie pysznym dodatkiem do pieczywa.

Rosół

canva/ma-k

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie



Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo można przechowywać śledzie? Dodatki mają wielkie znaczenie, bądź ostrożny

Czytaj więcej >
Jak sprawdzić, czy jajka są świeże?

Porady

Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Wystarczy 1 rzut oka i pozbędziesz się wątpliwości

Czytaj więcej >
krokiety

Porady

Mrozisz krokiety w panierce z bułki tartej? Wystrzegaj się prostego błędu

Czytaj więcej >

Porady

Jak zabielać zupę, by śmietana się nie zwarzyła? Zawsze pamiętaj o 2 czynnościach. Gwarantują sukces

Czytaj więcej >

Porady

Jak zabezpieczyć otwarty koncentrat pomidorowy przed pleśnieniem? Znamy 2 skuteczne sposoby

Czytaj więcej >
Jak przechowywać jabłka?

Porady

Jak przechowywać jabłka? Poradnik krok po kroku

Czytaj więcej >