Jak przechowywać sernik po upieczeniu? Łatwo o błąd
Sernik jest jednym z tych ciast, które nieodpowiednio przechowane mogą szybko się zepsuć. Wpadki można jednak łatwo uniknąć. Wystarczy umieścić deser w lodówce już po ostudzeniu, a jego smakiem cieszyć się będziemy jeszcze przez długi czas. Koniecznie tak zróbcie.
Sernik jest jednym ze specjałów, które wielu z nas przygotowało na tegoroczne święta wielkanocne. Ciasto to robione jest z produktów mlecznych, więc w cieple, łatwo może ulec zepsuciu. Warto wyjąć je z formy i schować do lodówki. Podpowiadamy jak to zrobić, by nie straciło smaku.
Sernik warto przechowywać w lodówce
Jeśli temperatura otoczenia nie jest wysoka, sernik może być trzymany poza lodówką. Lepiej jednak by nie spędził w takich warunkach więcej niż 48 godzin. Włożenie go do lodówki da nam dodatkowe dwa dni na zjedzenie smakołyku.
Serowe ciasto w chłodzie nie tylko świetnie się przechowuje, ale też dłużej pozostaje lekkie i świeże. Nie przejdzie smakiem innych dań, jeśli umieścimy je w szczelnym plastikowym pojemniku lub na talerzu starannie owiniętym folią spożywczą.
Oprócz prawidłowego zabezpieczenia wypieku, przed włożeniem go do chłodziarki należy go wystudzić. Ciepły sernik pod wpływem chłodu popęka i będzie się kruszył. Innym produktom trzymanym w lodówce lokalne zmiany temperatury również nie posłużą.
Sernik można także zamrozić
Dobrze zapakowane ciasto w zamrażalniku spędzić może nawet 3 miesiące. Dlatego też, jeśli nadmiar rarytasu jest przytłaczający, warto zapakować go właśnie tam. Zamrożone ciasto wystarczy przełożyć wieczorem do lodówki, a następnego dnia będzie idealne do jedzenia.
Po więcej informacji dotyczących sernika zapraszamy na naszą stronę. Ten artykuł zdradza sekret nieopadającej masy serowej. Z tego natomiast dowiecie się, dlaczego wasz wypiek nie wychodzi puszysty.
Źródło zdjęcia: canva/efired
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak długo żurek może stać w lodówce? Nie każdy ma świadomość
Przepis na kultową sałatkę gyros. Nie ma dla niej konkurencji
Niezwykły przepis na herbatę z forsycji. Sezon na nią właśnie trwa
Źródło: conadeser, rodzice