Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak przyrządzić fasolkę szparagową bez bułki tartej?
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:05

Jak przyrządzić fasolkę szparagową bez bułki tartej?

Ugotowana fasolka szparagowa
Screen z filmu na kanale SMACZNEGO WIELKOPOLSKO na YouTube

Fasolka szparagowa jest klasyką obiadowych dodatków, jednak bułka tarta z masłem dodaje jej wiele kalorii. Zamiast niej warto dodać czosnek, który świetnie komponuje się z nią swoim ostrym smakiem. W taki sposób można jeść zdrowiej, a zarazem smaczniej.

Fasolka szparagowa najczęściej stanowi jeden ze składników obiadu - rzadko jemy ją samą. Poniższa receptura jest jednak tak pyszna i banalnie prosta w wykonaniu, że będziesz chciał jeść ją jako samodzielny posiłek.

Co więcej, jest to przede wszystkim znacznie zdrowsze danie, które pozwala dostarczyć mnóstwo mikroelementów z fasolki, a także wiele błonnika. Dzięki niemu praca układu pokarmowego jest znacznie sprawniejsza.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na fasolkę bez bułki tartej

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy reakcję Włocha na zjedzenie polskich ogórków małosolnych. Ten tekst poświęcony został domowemu soku z aronii.

Składniki:

  • kilogram fasolki szparagowej żółtej

  • 3 ząbki czosnku

  • pół cytryny

  • garść natki pietruszki

  • oliwa

Zacznij od przygotowania fasolki szparagowej. Odetnij jej końcówki, a następnie dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej fasolkę na kilka minut - nie gotuj jej jednak do końca, ponieważ strąki dojdą podczas smażenia.

Czosnek obierz ze skórki i rozgnieć go za pomocą płazu noża na desce do krojenia. Posiekaj go jak najdrobniej. Natkę pietruszki opłucz pod wodę i również ją posiekaj. Fasolkę odcedź z wody na durszlaku.

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Wrzuć do niej fasolkę oraz czosnek. Podsmażaj całość kilka minut, aż fasolka zmięknie. Skrop ją sokiem z połowy cytryny, a przed podaniem posyp siekaną natką pietruszki. Smacznego.

Żółta fasolka szparagowa
undefined

Źródło: BruceBlock, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: cookit.pl

Zapraszamy na nasz Instagram