Jak przyrządzić fasolkę szparagową bez bułki tartej?
Fasolka szparagowa jest klasyką obiadowych dodatków, jednak bułka tarta z masłem dodaje jej wiele kalorii. Zamiast niej warto dodać czosnek, który świetnie komponuje się z nią swoim ostrym smakiem. W taki sposób można jeść zdrowiej, a zarazem smaczniej.
Fasolka szparagowa najczęściej stanowi jeden ze składników obiadu - rzadko jemy ją samą. Poniższa receptura jest jednak tak pyszna i banalnie prosta w wykonaniu, że będziesz chciał jeść ją jako samodzielny posiłek.
Co więcej, jest to przede wszystkim znacznie zdrowsze danie, które pozwala dostarczyć mnóstwo mikroelementów z fasolki, a także wiele błonnika. Dzięki niemu praca układu pokarmowego jest znacznie sprawniejsza.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na fasolkę bez bułki tartej
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy reakcję Włocha na zjedzenie polskich ogórków małosolnych. Ten tekst poświęcony został domowemu soku z aronii.
Składniki:
kilogram fasolki szparagowej żółtej
3 ząbki czosnku
pół cytryny
garść natki pietruszki
oliwa
Zacznij od przygotowania fasolki szparagowej. Odetnij jej końcówki, a następnie dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej fasolkę na kilka minut - nie gotuj jej jednak do końca, ponieważ strąki dojdą podczas smażenia.
Czosnek obierz ze skórki i rozgnieć go za pomocą płazu noża na desce do krojenia. Posiekaj go jak najdrobniej. Natkę pietruszki opłucz pod wodę i również ją posiekaj. Fasolkę odcedź z wody na durszlaku.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Wrzuć do niej fasolkę oraz czosnek. Podsmażaj całość kilka minut, aż fasolka zmięknie. Skrop ją sokiem z połowy cytryny, a przed podaniem posyp siekaną natką pietruszki. Smacznego.
Źródło: BruceBlock, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty trick, dzięki któremu kalafior po ugotowaniu będzie idealnie śnieżnobiały
Obłędny przepis na marynowaną cukinię na słodko, smakuje jak ananas
Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? Łatwo o spory błąd
Źródło: cookit.pl