Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak rozpoznać sztuczny miód?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 30.09.2021 02:00

Jak rozpoznać sztuczny miód?

Miód w słoiku
canva/Alliance Images

Jesienią częściej niż zwykle kupujemy miód. Chcemy go mieć pod ręką, gdy złapie nas przeziębienie. Jednak by miód rzeczywiście zadziałał, musi być prawdziwy. Czy wiesz jak rozpoznać sztuczny miód?

Miód pszczeli to prawdziwe źródło zdrowia. Miód nektarowy pszczoły produkują zbierając z kwiatów nektar i przy okazji wzbogacając go w enzymy trawienne i kwasy organiczne. Poza tym miód zawiera też cukry proste czyli glukozę i fruktozę oraz witaminy, sole mineralne, białka i olejki eteryczne. Wszystkie te składniki korzystnie działają na nasz organizm.

Naturalny miód potrafi poradzić sobie z przeziębieniem, bo działa bakteriobójczo. Korzystnie wpływa też na układ krążenia, regulując ciśnienie krwi i chroniąc przed miażdżycą. Dodaje nam energii, ale potrafi też działać uspokajająco.

Właściwości prozdrowotne wykazuje tylko miód pszczeli. Sztuczny, który jest otrzymywany w wyniku chemicznego rozkładu sacharozy na cukry proste, takich właściwości nie ma. Jest on tak naprawdę syropem cukrowym, do którego dodaje się barwniki, aromaty i esencje smakowe po to, by upodobnić go do miodu naturalnego.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak rozpoznać sztuczny miód?

Warto więc wiedzieć jak można odróżnić miód sztuczny od naturalnego. Najpierw miód warto powąchać. Pszczeli będzie miał pełny, bardzo bogaty aromat. W sztucznym wyczujesz niecharakterystyczne nuty zapachowe. Miód pszczeli krystalizuje, po krótszym lub dłuższym czasie. Sztuczny zawsze zachowuje płynną konsystencję.

Jest też kilka praktycznych sposobów na odróżnienie miodu naturalnego od sztucznego. Po pierwsze można wylać na talerzyk trochę miodu. Jeśli po włożeniu w niego końcówki miękkiego ołówka zmieni barwę na ciemniejszą, jest to miód sztuczny. Naturalny miód zupełnie nie reaguje na grafit.

Przy nalewaniu miodu na talerzyk warto też zwrócić uwagę na kształt, jaki zachowuje. Naturalny, pszczeli miód tworzy stożek. Sztuczny rozlewa się po powierzchni.

Oba miody można też odróżnić wykonując test rozpuszczalności. Miód wlewamy cienkim strumieniem do zimnej wody znajdującej się w szklance. Jeśli miód będzie się lał nieprzerwanym strumieniem i osiądzie na dnie nie rozpuszczając się, jest to miód pszczeli. Sztuczny leje się rozrywającym się strumieniem i szybko rozpuszcza się w wodzie.

Na co zwrócić uwagę kupując miód

W odróżnieniu miodu naturalnego od sztucznego pomogą też inne wskazówki. Po pierwsze cena. Miód sztuczny jest o wiele tańszy od prawdziwego. Poza tym czytaj etykiety. Producent ma obowiązek zamieścić na nich skład produktu. Jeśli zobaczysz tam cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, słodziki, barwniki i aromaty jest to miód sztuczny.

Jeśli chcesz uniknąć niespodzianek kupuj miód u zaufanych dostawców. To, że miód jest już nieco skrystalizowany weź za dobrą, a nie złą kartę. Miód sztuczny możesz co prawda dodać do wypieków, bo nada im podobnych własciwości, jak naturalny. Jednak nie będzie z niego pożytku dla zdrowia.

Więcej informacji o miodzie szukaj też na naszych stronach. Dowiesz się z nich np. co oznacza biała piana w słoiku z miodem albo dlaczego warto zjeść miód przed snem.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

miód
miód

Źródło zdjęcia: canva/pixelsho

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kobieta.interia

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Miód Cukier