Jak smażyć pieczarki, żeby nie wyciekała z nich woda?
Grzyby warto podsmażyć, przed dodaniem do potrawy. A jak smażyć pieczarki, żeby nie wyciekała z nich woda? Ma to znaczenie, gdy zależy nam na pieczarkach chrupiących, pełnych aromatu i smaku. Jak się okazuje, istotny jest moment, w którym dodajemy do nich sól.
Nic tak nie wydobywa z grzybów smaku i aromatu, jak smażenie. Dlatego podsmażamy je przed dodaniem do zupy, sosu czy farszu. Zdradzimy wam dziś sposób na to, jak smażyć pieczarki, by nie wyciekała z nich woda. Dzięki temu będą nieocenionym dodatkiem do potraw.
Jak smażyć pieczarki, żeby nie wyciekała z nich woda?
Choć smażenie pieczarek nie wydaje się wielką sztuką, to jednak często wycieka z nich woda. My tymczasem czekamy na lekko zrumienione i chrupiące grzybki. Jak więc je smażyć?
Opłukane i osuszone grzyby pokrój w plasterki, półplasterki lub tak, jak lubisz. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Patelnię rozgrzej, połóż na niej trochę klarowanego masła i wsyp cebulę. Zeszklij ją, a potem dodaj pieczarki i smaż całość na średnim ogniu.
Dopiero gdy pieczarki będą już lekko przyrumienione, oprósz je solą. Dzięki temu nie wypłynie z nich woda i zachowają chrupkość. Pod koniec smażenia grzyby możesz też doprawić innymi przyprawami i ziołami.
Cenne wskazówki
Kupując pieczarki, zwróć uwagę, by były jędrne i białe. Oczywiście możesz też sięgnąć po pieczarki brązowe, które charakteryzują się nieco silniejszym aromatem.
Ładnych, świeżych pieczarek nie trzeba obierać. Wystarczy je dokładnie opłukać, a potem osuszyć. Skórkę możemy jednak zdjąć, gdy już nieco ściemnieje.
Jeśli szukasz przepisów na dania z pieczarkami, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam np. recepturę na placki ziemniaczane z pieczarkami i serem, a także na wątróbkę duszoną z pieczarkami.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Obłędne gołąbki z ziemniakami i kaszą. Mazurski przepis nie ma sobie równych
Co zrobić, żeby rosół był złocisty? Zdradzamy niezawodne triki
Schabowy z kalafiora. Szybki i prosty obiad, który zachwyci każdego
Źródło: kuchnia.wp, mamadu