Smakosze.pl

canva/Eduard Goricev's Images

Wygląda jak milion dolarów, a smakuje jak z drogich cukierni. Ciasto Marysieńka jest hitem

25 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szukacie pomysłu na ciekawe ciasto na Wielkanoc? Postawcie na przygotowanie Marysieńki. Dwa rodzaje ciasta przełożone smakowitym kremem budyniowym z pewnością znajdą wielu amatorów, a przygotowanie deseru jest dość proste. Musicie spróbować — wygląda lepiej niż niejeden przysmak z cukierni.

Przepis na wyśmienite ciasto na Wielkanoc

Wypiek, który zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem z pewnością sprawdzi się na świątecznym stole. Lekki kakaowy biszkopt i smakowite ciasto pełne orzechów przełożymy puszystym kremem budyniowym. Mało kto się oprze.

Składniki na ciasto kakaowe:
  • 5 dużych jaj
  • 20 g kakao do wypieków
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
Składniki na ciasto orzechowe:
  • 250 g orzechów włoskich, laskowych lub mieszanki
  • 5 białek z dużych jaj
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 g mąki pszennej
  • 15 g miodu
  • szczypta soli
Składniki na krem:
  • 200 g masła
  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek z dużych jaj
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
jajka gotujące się w garnku

Wlej odrobinę do gotujących się jajek. Unikniesz pękających skorupek

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić pyszne ciasto na Wielkanoc? Znamy prosty przepis

Przygotowanie Marysieńki podzielić można na kilka etapów i wykonać je w różnym czasie. Jeśli nie macie całego popołudnia na pieczenie, zróbcie najpierw ciasta. Złożenie deseru możemy nastąpić później.

Przygotowanie ciasta kakaowego

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i łączymy ją z kakao oraz proszkiem do pieczenia.

Całość wsypujemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Dodajemy przygotowaną wcześniej pianę, a po połączeniu umieszczamy w wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Biszkopt powoli studzimy. Chłodny przecinamy na dwa blaty.

Przygotowanie ciasta orzechowego

Wybrane orzechy siekamy. Białka ubijamy z cukrem, aż do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia i miód. Całość łączymy z rozdrobnionymi orzechami i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, korzystając z poprzednio używanej formy. Studzimy.

Przygotowanie kremu do ciasta na Wielkanoc

375 ml mleka 1,5 szklanki mleka zagotowujemy. Z pozostałą porcją nabiału łączymy żółtka, cukier i budyniowy proszek. Wlewamy składniki do mleka i gotujemy, aż budyń stanie się gęsty.

Studzimy. Masło ucieramy na puszysty puch, po czym łączymy z chłodnym budyniem, dodając go do tłuszczu niewielkimi porcjami.

Składanie ciasta na Wielkanoc

Zaczynamy od ułożenia blatu kakaowego na talerzu. Pokrywamy go połową porcji kremu. Przykrywamy masę ciastem orzechowym i resztą maślano-budyniowego miksu. Całość przykrywamy drugim kakaowym plackiem i zdobimy go wedle uznania.

Jak podać ciasto na Wielkanoc?

Wypiek z kremem warto poryć polewą czekoladową i posypać dodatkową porcją orzechów. Na placek z przepisu przyda się 200 g gorzkiej czekolady stopionej w kąpieli wodnej i wymieszanej z 50 g śmietany 30%.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta na Wielkanoc. Polecamy sernik krakowski w pysznej odsłonie bez nabiału. Być może skusi was też znakomita szarlotka z bezą i kruszonką .

Ciasto na Wielkanoc zachwyci każdego.png
canva/rusak
Przygotowanie schabu po warszawsku

Wielkanocny schab po warszawsku nie ma sobie równych. Goście będą błagać o przepis

CZYTAJ DALEJ
kluski leniwe z ziemniakami

Dodaj do leniwych ten składnik. Będą tańsze, a w smaku istna rewelacja

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >