Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wygląda jak milion dolarów, a smakuje jak z drogich cukierni. Ciasto Marysieńka jest hitem

Wygląda jak milion dolarów, a smakuje jak z drogich cukierni. Ciasto Marysieńka jest hitem

Ciasto na Wielkanoc
canva/Eduard Goricev's Images

Szukacie pomysłu na ciekawe ciasto na Wielkanoc? Postawcie na przygotowanie Marysieńki. Dwa rodzaje ciasta przełożone smakowitym kremem budyniowym z pewnością znajdą wielu amatorów, a przygotowanie deseru jest dość proste. Musicie spróbować — wygląda lepiej niż niejeden przysmak z cukierni.

Przepis na wyśmienite ciasto na Wielkanoc

Wypiek, który zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem z pewnością sprawdzi się na świątecznym stole. Lekki kakaowy biszkopt i smakowite ciasto pełne orzechów przełożymy puszystym kremem budyniowym. Mało kto się oprze.

Składniki na ciasto kakaowe:

  • 5 dużych jaj
  • 20 g kakao do wypieków
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru

Składniki na ciasto orzechowe:

  • 250 g orzechów włoskich, laskowych lub mieszanki
  • 5 białek z dużych jaj
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 g mąki pszennej
  • 15 g miodu
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 200 g masła
  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek z dużych jaj
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
Wlej odrobinę do gotujących się jajek. Unikniesz pękających skorupek

Jak zrobić pyszne ciasto na Wielkanoc? Znamy prosty przepis

Przygotowanie Marysieńki podzielić można na kilka etapów i wykonać je w różnym czasie. Jeśli nie macie całego popołudnia na pieczenie, zróbcie najpierw ciasta. Złożenie deseru możemy nastąpić później.

Przygotowanie ciasta kakaowego

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i łączymy ją z kakao oraz proszkiem do pieczenia.

Całość wsypujemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Dodajemy przygotowaną wcześniej pianę, a po połączeniu umieszczamy w wyłożonej papierem tortownicy. Pieczemy przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Biszkopt powoli studzimy. Chłodny przecinamy na dwa blaty.

Przygotowanie ciasta orzechowego

Wybrane orzechy siekamy. Białka ubijamy z cukrem, aż do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia i miód. Całość łączymy z rozdrobnionymi orzechami i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, korzystając z poprzednio używanej formy. Studzimy.

Przygotowanie kremu do ciasta na Wielkanoc

375 ml mleka 1,5 szklanki mleka zagotowujemy. Z pozostałą porcją nabiału łączymy żółtka, cukier i budyniowy proszek. Wlewamy składniki do mleka i gotujemy, aż budyń stanie się gęsty.

Studzimy. Masło ucieramy na puszysty puch, po czym łączymy z chłodnym budyniem, dodając go do tłuszczu niewielkimi porcjami.

Składanie ciasta na Wielkanoc

Zaczynamy od ułożenia blatu kakaowego na talerzu. Pokrywamy go połową porcji kremu. Przykrywamy masę ciastem orzechowym i resztą maślano-budyniowego miksu. Całość przykrywamy drugim kakaowym plackiem i zdobimy go wedle uznania.

Jak podać ciasto na Wielkanoc?

Wypiek z kremem warto poryć polewą czekoladową i posypać dodatkową porcją orzechów. Na placek z przepisu przyda się 200 g gorzkiej czekolady stopionej w kąpieli wodnej i wymieszanej z 50 g śmietany 30%.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ciasta na Wielkanoc. Polecamy sernik krakowski w pysznej odsłonie bez nabiału. Być może skusi was też znakomita szarlotka z bezą i kruszonką.

Ciasto na Wielkanoc zachwyci każdego.png
canva/rusak