Zapomnij o cebuli. Jest 100 razy lepszy patent na śledzie w oleju. Kluczowe są 2 dodatki
Śledzie w czosnku i majeranku są świetną odmianą od klasycznego rarytasu z dodatkiem cebulki. Aromatyczna i wyrazista odsłona świątecznej ryby niejednemu smakoszowi przypadnie do gustu. Wykonanie jest bardzo proste. Spróbujecie?
Wigilijny śledź nie musi co roku być przyrządzany tak samo. Zamiast cebuli warto sięgnąć po majeranek i czosnek. Zdrowe i smaczne połączenie świetnie podkreśli smak rybnego mięsa, a przygotowanie wymaga jedynie cierpliwości. Warto skosztować.
Przepis na wyborne śledzie w czosnku i majeranku
Składniki:
5-6 filetów śledziowych
1 główka polskiego czosnku
3-4 łyżeczki majeranku
125 ml oleju rzepakowego
Jak zrobić śledzie w czosnku i majeranku? Znamy prosty przepis
Śledzie zalewamy zimną wodą i odstawiamy je na 2-3 godziny. W trakcie kilka razy zmieniamy wodę. Rybę kroimy w kawałki o szerokości 2 cm i część z nich umieszczamy w czystym słoiku.
Dodajemy trochę przeciśniętego przez praskę lub posiekanego czosnku oraz majeranku. Ponownie układamy rybę i porcję przypraw. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników, a na koniec wlewamy olej.
Słoik dobrze zakręcamy i delikatnie potrząsamy, by jeszcze rozprowadzić olej. Śledzie w czosnku i majeranku przechowujemy w lodówce. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na przyrządzenie śledzi. Spróbujcie koniecznie wersji inspirowanej skandynawskim przysmakiem z curry. Być może skusi was też odsłona z dodatkiem przypraw korzennych.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, by wigilijny barszcz miał apetyczny kolor? Zawsze pamiętaj o 2 zasadach
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama