Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o cebuli. Jest 100 razy lepszy patent na śledzie w oleju. Kluczowe są 2 dodatki

Zapomnij o cebuli. Jest 100 razy lepszy patent na śledzie w oleju. Kluczowe są 2 dodatki

Śledzie w czosnku i majeranku
canva/Ilia Nesolenyi

Śledzie w czosnku i majeranku są świetną odmianą od klasycznego rarytasu z dodatkiem cebulki. Aromatyczna i wyrazista odsłona świątecznej ryby niejednemu smakoszowi przypadnie do gustu. Wykonanie jest bardzo proste. Spróbujecie?

Wigilijny śledź nie musi co roku być przyrządzany tak samo. Zamiast cebuli warto sięgnąć po majeranek i czosnek. Zdrowe i smaczne połączenie świetnie podkreśli smak rybnego mięsa, a przygotowanie wymaga jedynie cierpliwości. Warto skosztować.

Przepis na wyborne śledzie w czosnku i majeranku

Składniki:

  • 5-6 filetów śledziowych

  • 1 główka polskiego czosnku

  • 3-4 łyżeczki majeranku

  • 125 ml oleju rzepakowego

Jak zrobić śledzie w czosnku i majeranku? Znamy prosty przepis

Śledzie zalewamy zimną wodą i odstawiamy je na 2-3 godziny. W trakcie kilka razy zmieniamy wodę. Rybę kroimy w kawałki o szerokości 2 cm i część z nich umieszczamy w czystym słoiku.

Dodajemy trochę przeciśniętego przez praskę lub posiekanego czosnku oraz majeranku. Ponownie układamy rybę i porcję przypraw. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników, a na koniec wlewamy olej.

Słoik dobrze zakręcamy i delikatnie potrząsamy, by jeszcze rozprowadzić olej. Śledzie w czosnku i majeranku przechowujemy w lodówce. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na przyrządzenie śledzi. Spróbujcie koniecznie wersji inspirowanej skandynawskim przysmakiem z curry. Być może skusi was też odsłona z dodatkiem przypraw korzennych.

Śledzie w czosnku i majeranku są pyszne
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: