Smakosze.pl
Jak ugotować brukselkę żeby nie była gorzka? Najlepsi kucharze zawsze dosypują do wrzątku 1 składnik

canva/HandmadePictures

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Najlepsi kucharze zawsze dosypują do wrzątku 1 składnik

21 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Brukselka jest warzywem, które wymaga odpowiedniego przygotowania, w przeciwnym razie będzie przegotowana i niesmaczna. Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Najlepsi kucharze dosypują do wrzątku cukier, to skuteczny patent na pyszną brukselkę.

Brukselka jest warzywem, z którego wiele osób rezygnuje właśnie przez mocny smak i nieprzyjemną goryczkę. Odpowiednio ugotowane warzywa są jednak delikatne, jędrne i pełne smaku, nie będą również gorzkie. Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

Zapomnij o ziemniakach. Pyszne obiadowe placki zrobisz z innego warzywa. Sezon właśnie się zaczyna

Zapomnij o ziemniakach. Pyszne obiadowe placki zrobisz z innego warzywa. Sezon właśnie się zaczyna

CZYTAJ DALEJ

Brukselkę wykorzystamy nie tylko do zupy jarzynowej. Możemy podać ją jako dodatek do dań głównych, możemy łączyć z innymi warzywami, polać ulubionym sosem lub masłem. Z brukselki przygotujemy również zdrowe przetwory na zimę, kiszona brukselka smakuje wyśmienicie.

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Oprócz cukru bardzo ważny jest czas i sposób gotowania. Brukselkę świeżą gotujemy do 6 minut, mrożoną natomiast do 8. Przegotowana brukselka traci smak i jędrność, dlatego warto jej pilnować.

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

Do gotowania brukselki potrzebujesz soli i cukru w następujących proporcach: jedna łyżeczka soli i jedna łyżka cukru na 1 l wody. Wodę z solą i cukrem zagotuj, brukselkę umyj, oderwij zewnętrzne listki i natnij trzonki nożem, żeby szybciej się ugotowała.

Warzywa włóż do gotującej się wody, gotuj 5- 6 minut. Nie przykrywaj garnka, pokrywka skumuluje nieprzyjemny zapach w warzywach. Po tym czasie brukselka będzie jędrna, chrupiąca i bardzo smaczna. Brukselkę odcedź, przepłucz zimną wodą i podaj, smacznego.

Sprawdzone triki na gotowanie brukselki. Z czym podać warzywa?

Mrożona brukselka traci znaczną część goryczki. Mrożonkę należy gotować nieco dłużej. Po około 7- 8 minutach będzie smaczna i jędrna. Brukselkę gotuj bez pokrywki, dzięki czemu intensywny zapach ulotni się i nie będzie skumulowany w warzywach.

Po ugotowaniu brukselki od razu przepłucz ją pod zimną, bieżącą wodą. To prosty trik na zatrzymanie procesu gotowanie. Brukselkę możesz podać jako dodatek do obiadu. Będzie smakować wyśmienicie z pieczoną rybą, mięsem i daniami wegetariańskimi.

Z brukselki przygotuj przetwory na zimę. Kiszonka jest smaczna i zdrowa. Warzywa możesz również upiec- tu poznasz przepis na pieczoną brukselkę, będzie słodka i pyszna.

Brukselka

canva/mayina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kapusta na gołąbki będzie idealna

Porady

Koniec z parzeniem kapusty na gołąbki we wrzątku. Zmiękczysz ją nawet bez wody

Czytaj więcej >
Wątróbka od Strzelczyka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka nie pryskała przy smażeniu? Strzelczyk pokazał niezawodny trik

Czytaj więcej >
ubijanie białek

Porady

Czy da się ubić sztywną pianę z białek, gdy wpadnie do niej żółtko? Strzelczyk zna odpowiedź

Czytaj więcej >
Jak usmażyć idealne kotlety schabowe?

Porady

Chrupiące, bez odpadającej panierki. Jak usmażyć idealne kotlety schabowe? Mistrz kuchni wyjaśnia

Czytaj więcej >
Dietetyk wskazał 7 najzdrowszych dań obiadowych

Porady

Dietetyk wskazał 7 najzdrowszych dań obiadowych. Propozycja nr 2 będzie zaskoczeniem

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Ta część jajka nieraz ląduje w koszu, a jest najcenniejsza. Poznasz zalety i nigdy nie wyrzucisz

Czytaj więcej >