Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Najlepsi kucharze zawsze dosypują do wrzątku 1 składnik
Brukselka jest warzywem, które wymaga odpowiedniego przygotowania, w przeciwnym razie będzie przegotowana i niesmaczna. Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Najlepsi kucharze dosypują do wrzątku cukier, to skuteczny patent na pyszną brukselkę.
Brukselka jest warzywem, z którego wiele osób rezygnuje właśnie przez mocny smak i nieprzyjemną goryczkę. Odpowiednio ugotowane warzywa są jednak delikatne, jędrne i pełne smaku, nie będą również gorzkie. Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?
Brukselkę wykorzystamy nie tylko do zupy jarzynowej. Możemy podać ją jako dodatek do dań głównych, możemy łączyć z innymi warzywami, polać ulubionym sosem lub masłem. Z brukselki przygotujemy również zdrowe przetwory na zimę, kiszona brukselka smakuje wyśmienicie.
Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Oprócz cukru bardzo ważny jest czas i sposób gotowania. Brukselkę świeżą gotujemy do 6 minut, mrożoną natomiast do 8. Przegotowana brukselka traci smak i jędrność, dlatego warto jej pilnować.
Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?
Do gotowania brukselki potrzebujesz soli i cukru w następujących proporcach: jedna łyżeczka soli i jedna łyżka cukru na 1 l wody. Wodę z solą i cukrem zagotuj, brukselkę umyj, oderwij zewnętrzne listki i natnij trzonki nożem, żeby szybciej się ugotowała.
Warzywa włóż do gotującej się wody, gotuj 5- 6 minut. Nie przykrywaj garnka, pokrywka skumuluje nieprzyjemny zapach w warzywach. Po tym czasie brukselka będzie jędrna, chrupiąca i bardzo smaczna. Brukselkę odcedź, przepłucz zimną wodą i podaj, smacznego.
Sprawdzone triki na gotowanie brukselki. Z czym podać warzywa?
Mrożona brukselka traci znaczną część goryczki. Mrożonkę należy gotować nieco dłużej. Po około 7- 8 minutach będzie smaczna i jędrna. Brukselkę gotuj bez pokrywki, dzięki czemu intensywny zapach ulotni się i nie będzie skumulowany w warzywach.
Po ugotowaniu brukselki od razu przepłucz ją pod zimną, bieżącą wodą. To prosty trik na zatrzymanie procesu gotowanie. Brukselkę możesz podać jako dodatek do obiadu. Będzie smakować wyśmienicie z pieczoną rybą, mięsem i daniami wegetariańskimi.
Z brukselki przygotuj przetwory na zimę. Kiszonka jest smaczna i zdrowa. Warzywa możesz również upiec- tu poznasz przepis na pieczoną brukselkę, będzie słodka i pyszna.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis Ewy Wachowicz na sernik baskijski. Sekret tkwi w 1 aksamitnym dodatku
Maślankowe kotlety z piersi kurczaka. Wychodzą bosko soczyste
Rosół wyszedł mętny? Wszystko przez brak 1 dodatku. Koniecznie o nim pamiętaj