Smakosze.pl
Jak ugotować brukselkę żeby nie była gorzka? Najlepsi kucharze zawsze dosypują do wrzątku 1 składnik

canva/HandmadePictures

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Najlepsi kucharze zawsze dosypują do wrzątku 1 składnik

21 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Brukselka jest warzywem, które wymaga odpowiedniego przygotowania, w przeciwnym razie będzie przegotowana i niesmaczna. Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Najlepsi kucharze dosypują do wrzątku cukier, to skuteczny patent na pyszną brukselkę.

Brukselka jest warzywem, z którego wiele osób rezygnuje właśnie przez mocny smak i nieprzyjemną goryczkę. Odpowiednio ugotowane warzywa są jednak delikatne, jędrne i pełne smaku, nie będą również gorzkie. Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

Zapomnij o ziemniakach. Pyszne obiadowe placki zrobisz z innego warzywa. Sezon właśnie się zaczyna

Zapomnij o ziemniakach. Pyszne obiadowe placki zrobisz z innego warzywa. Sezon właśnie się zaczyna

CZYTAJ DALEJ

Brukselkę wykorzystamy nie tylko do zupy jarzynowej. Możemy podać ją jako dodatek do dań głównych, możemy łączyć z innymi warzywami, polać ulubionym sosem lub masłem. Z brukselki przygotujemy również zdrowe przetwory na zimę, kiszona brukselka smakuje wyśmienicie.

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Oprócz cukru bardzo ważny jest czas i sposób gotowania. Brukselkę świeżą gotujemy do 6 minut, mrożoną natomiast do 8. Przegotowana brukselka traci smak i jędrność, dlatego warto jej pilnować.

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

Do gotowania brukselki potrzebujesz soli i cukru w następujących proporcach: jedna łyżeczka soli i jedna łyżka cukru na 1 l wody. Wodę z solą i cukrem zagotuj, brukselkę umyj, oderwij zewnętrzne listki i natnij trzonki nożem, żeby szybciej się ugotowała.

Warzywa włóż do gotującej się wody, gotuj 5- 6 minut. Nie przykrywaj garnka, pokrywka skumuluje nieprzyjemny zapach w warzywach. Po tym czasie brukselka będzie jędrna, chrupiąca i bardzo smaczna. Brukselkę odcedź, przepłucz zimną wodą i podaj, smacznego.

Sprawdzone triki na gotowanie brukselki. Z czym podać warzywa?

Mrożona brukselka traci znaczną część goryczki. Mrożonkę należy gotować nieco dłużej. Po około 7- 8 minutach będzie smaczna i jędrna. Brukselkę gotuj bez pokrywki, dzięki czemu intensywny zapach ulotni się i nie będzie skumulowany w warzywach.

Po ugotowaniu brukselki od razu przepłucz ją pod zimną, bieżącą wodą. To prosty trik na zatrzymanie procesu gotowanie. Brukselkę możesz podać jako dodatek do obiadu. Będzie smakować wyśmienicie z pieczoną rybą, mięsem i daniami wegetariańskimi.

Z brukselki przygotuj przetwory na zimę. Kiszonka jest smaczna i zdrowa. Warzywa możesz również upiec- tu poznasz przepis na pieczoną brukselkę, będzie słodka i pyszna.

Brukselka

canva/mayina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Mycie jaj przed włożeniem do lodówki nie jest bezpieczne

Porady

Myjecie jajka przed włożeniem do lodówki? Częsty błąd może wiele kosztować

Czytaj więcej >
rosół z imbirem

Porady

Dlaczego warto wrzucić imbir do rosołu? Doskonały patent na jesienne chłody

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak długo należy gotować grzyby? Informacje istotne dla smaku i Twojego zdrowia

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Porady

Zastąp jajko innym składnikiem. Placki ziemniaczane wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >
zielona część pora

Porady

Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Znamy niesamowite sposoby ich wykorzystania

Czytaj więcej >
jak zagęścić gulasz

Porady

Czym zagęścić gulasz? Mąka nie jest jedynym sposobem

Czytaj więcej >