Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak ugotować idealnie złocisty rosół?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.03.2022 23:10

Jak ugotować idealnie złocisty rosół?

rosół
canva/Yuliya Furman

Zaprosiliście gości na niedzielny rosołek? Jeśli tak, to nie możecie ich zawieść. Wywar musi być esencjonalny, pyszny i apetyczny. A wiecie jak ugotować złocisty rosół? Zdradzimy wam tajemnicę wielu kucharzy.

Rosół to klasyka polskiej kuchni. I, mimo że jemy go dość często, to nadal nam smakuje. Oczywiście pod warunkiem, że jest nagotowany, aromatyczny i apetyczny. Jeśli chodzi o wygląd rosołu, to oczekujemy, że będzie złocisty. Jak to osiągnąć? Bardzo prosto — wystarczy dodać szczyptę kurkumy.

Kurkuma to przyprawa o charakterystycznym, żółtym kolorze. Wchodzi w skład mieszanki curry. Do potrawy wystarczy dodać szczyptę zmielonej kurkumy, aby nabrała apetycznego, złocistego koloru. Przyprawa ta ma lekko gorzkawy i pikantny smak, jeśli jednak dodasz jej odrobinę, nie wpłynie na smak rosołu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak ugotować idealnie złocisty rosół?

Na kolor rosołu wpływ ma kilka czynników. Przede wszystkim istotne jest, na jakim mięsie go gotujesz. Jeśli zależy ci na złocistym wywarze, ugotuj go na wiejskiej kurze. Da ona rosołowi pełny smak i piękny kolor. Możesz ją też połączyć z kawałkiem indyka czy kaczki.

Jeśli zdecydujesz się gotować zupę na porcjach rosołowych z kurczaka smak i kolor wywaru będzie mniej wyrazisty. Niektórzy lubią rosół na wołowinie, jednak wywar ma wtedy ciemniejszy, brązowawy kolor. Ale jak najbardziej możesz dodać kawałek wołowiny dla wzmocnienia smaku zupy.

Niektórzy pożądany smak i kolor rosołu przypisują marchewce i zieleninie. Z marchewką z pewnością nie można przesadzać, bo sprawi, że wywar będzie zbyt słodki. Zielenina dodaje orzeźwiającego smaku i lekko zielonkawego koloru. Do gotującego się rosołu warto też dodać połówkę przypieczonej cebuli — doda charakterystycznego smaku i ciemniejszego koloru.

Jeśli jednak gotując rosół i tak nie zanosi się, że będzie złocisty mamy dla ciebie prosty ratunek. Pod koniec gotowania wsyp do niego szczyptę zmielonej kurkumy. Nie przesadź jednak z jej dodatkiem, bo zupa nabierze zbyt sztucznego koloru.

Najważniejsze przy gotowaniu rosołu

Gotując rosół, pamiętaj też o kilku innych, ważnych zasadach. Przede wszystkim mięso włóż do zimnej wody i gotując na niedużym ogniu, doprowadź go do wrzenia. Zdejmij szumowinę, dodaj warzywa i przyprawy i dalej gotuj go na małym ogniu, tak by zupa tylko pyrkała.

Ważne też jest, by rosół gotować przy uchylonej pokrywce. Wówczas będą się mogły z niego ulatniać niepożądane zapachy, a i wywar stanie się bardziej esencjonalny.

kurkuma
kurkuma

Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mamadu, maxgotujeznatury.wordpress

Zapraszamy na nasz Instagram