Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak upiec idealnie soczystego kurczaka?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.09.2021 02:00

Jak upiec idealnie soczystego kurczaka?

Pieczony kurczak
canva/Shaiith

Kurczak jest mięsem, które wymaga odpowiedniego przygotowania. Ziołowo czosnkowa marynata sprawi, że cały korpus będzie niezwykle delikatny i aromatyczny. Sprawdź, jak przygotować i upiec kurczaka, który zachwyci wszystkich doskonałym smakiem oraz chrupiącym, ale delikatnym mięsem.

Do pieczenia kurczaka w całości koniecznie wybierz mięso z hodowli ekologicznej lub zagrodowej. Mięso pochodzące z takich miejsc nie zawiera w sobie sztucznych konserwantów oraz antybiotyków. Kurczaka musisz dokładnie obrać: należy odciąć szyję, gruczoł kuprowy, końcówki skrzydełek. Zdejmij też nadmiar tłuszczu przy skórze.

Ważnym elementem pieczenia kurczaka jest jego stopniowe podlewanie mięsa wodą, aby nie było suche, a także marynata oraz zioła, którymi nafaszerujesz korpus. Kurczaka możesz podawać z ziemniakami, frytkami, ulubionymi warzywami na parze lub surówką. Ze wszystkim będzie smakował wyśmienicie.

Przepis na idealnego kurczaka o wadze 1,5-2kg:

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • ząbek czosnku

  • 1/4 pęczka natki pietruszki

  • łyżka soku z cytryny

  • łyżeczka papryki czerwonej słodkiej

  • 2 łyżeczki soli

  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Składniki do nafaszerowania kurczaka:

  • łyżeczka masła klarowanego

  • sok z połówki cytryny

  • 3/4 pęczka natki pietruszki

  • 2 duże ząbki czosnku

  • łyżeczka soli

  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo 1/4 szklanki wody do podlania mięsa.

Jak upiec idealnego kurczaka?

Do obranego i przygotowanego korpusu włóż wszystkie składniki do nafaszerowania mięsa, następnie obwiąż nogi kurczaka sznurkiem, ale nie wysuszył się w środku, a przyprawy nie wypłynęły. Włóż do żaroodpornego, wysokiego naczynia.

Przygotuj marynatę: wszystkie składniki z wyjątkiem pietruszki dokładnie wymieszaj i natrzyj nimi kurczaka z każdej strony, następnie posyp obficie natką pietruszki. Wlej wodę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 45 minut (w przypadku kurczaka o wadze 1,5 kg), lub godzinę (w przypadku kurczaka o wadze 2kg).

Wyjmij naczynie żaroodporne z piekarnika, obróć delikatnie kurczaka, podlej wodą z marynatą z naczynia i ponownie wstaw do piekarnika na 45 minut lub godzinę, następnie odstaw na 10 minut przed podaniem, aby kurczak delikatnie przestygł.

Smacznego.