Jak upiec idealnie soczystego kurczaka?
Kurczak jest mięsem, które wymaga odpowiedniego przygotowania. Ziołowo czosnkowa marynata sprawi, że cały korpus będzie niezwykle delikatny i aromatyczny. Sprawdź, jak przygotować i upiec kurczaka, który zachwyci wszystkich doskonałym smakiem oraz chrupiącym, ale delikatnym mięsem.
Do pieczenia kurczaka w całości koniecznie wybierz mięso z hodowli ekologicznej lub zagrodowej. Mięso pochodzące z takich miejsc nie zawiera w sobie sztucznych konserwantów oraz antybiotyków. Kurczaka musisz dokładnie obrać: należy odciąć szyję, gruczoł kuprowy, końcówki skrzydełek. Zdejmij też nadmiar tłuszczu przy skórze.
Ważnym elementem pieczenia kurczaka jest jego stopniowe podlewanie mięsa wodą, aby nie było suche, a także marynata oraz zioła, którymi nafaszerujesz korpus. Kurczaka możesz podawać z ziemniakami, frytkami, ulubionymi warzywami na parze lub surówką. Ze wszystkim będzie smakował wyśmienicie.
Przepis na idealnego kurczaka o wadze 1,5-2kg:
Składniki na marynatę:
2 łyżki masła klarowanego
ząbek czosnku
1/4 pęczka natki pietruszki
łyżka soku z cytryny
łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
Składniki do nafaszerowania kurczaka:
łyżeczka masła klarowanego
sok z połówki cytryny
3/4 pęczka natki pietruszki
2 duże ząbki czosnku
łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo 1/4 szklanki wody do podlania mięsa.
Jak upiec idealnego kurczaka?
Do obranego i przygotowanego korpusu włóż wszystkie składniki do nafaszerowania mięsa, następnie obwiąż nogi kurczaka sznurkiem, ale nie wysuszył się w środku, a przyprawy nie wypłynęły. Włóż do żaroodpornego, wysokiego naczynia.
Przygotuj marynatę: wszystkie składniki z wyjątkiem pietruszki dokładnie wymieszaj i natrzyj nimi kurczaka z każdej strony, następnie posyp obficie natką pietruszki. Wlej wodę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 45 minut (w przypadku kurczaka o wadze 1,5 kg), lub godzinę (w przypadku kurczaka o wadze 2kg).
Wyjmij naczynie żaroodporne z piekarnika, obróć delikatnie kurczaka, podlej wodą z marynatą z naczynia i ponownie wstaw do piekarnika na 45 minut lub godzinę, następnie odstaw na 10 minut przed podaniem, aby kurczak delikatnie przestygł.
Smacznego.