Jak usmażyć idealną rybę?
Smażona ryba w panierce to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Ryba jest zdrowa, delikatna i soczysta, a złocista panierka jest chrupiąca i dobrze przylega do mięsa, nadając jej świetny smak. Jaka panierka do ryby? Jak doprawić rybę? Jak usmażyć idealną rybę?
Smażona ryba w złocistej panierce to pomysł na wyśmienite i proste danie. Filety rybne są zdrową alternatywą dla tradycyjnych kotletów, są źródłem białka, wielu witamin i przede wszystkim niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Filety rybne są również o wiele lżejsze i mniej kaloryczne.
Jeśli masz ochotę na obiad jak z nadmorskiej restauracji, do ryby smażonej podaj ziemniaki opiekane lub frytki, osobiście polecam frytki z batatów, są lżejsze i smaczniejsze. Danie uzupełnij surówką, np. z kiszonej kapusty, a stworzysz urozmaicony i zbilansowany obiad dla całej rodziny.
Ryby powinniśmy jeść nawet 3-4 razy w tygodniu. Tu poznasz trzy pomysły na pastę z tuńczyka, idealną na śniadanie lub kolację. Z ryb ugotujesz również wyśmienite i rozgrzewające zupy- w tym artykule poznasz przepis na zupę rybną z sandacza.
Jaka panierka do ryby?
Panierka jest świetnym sposobem na rybę soczystą w środku i chrupiącą na zewnątrz. Złocista panierka doskonale przylega do mięsa, nie przywiera do patelni, a sama ryba jest smaczna i wygląda bardzo estetycznie.
Panierkę możesz zrobić na dwa sposoby. Jeśli masz ochotę na chrupiącą panierkę, obtocz filet z ryby kolejno w mące pszennej, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Mąka jest niezbędna- sprawi, że mięso będzie idealnie soczyste, a panierka nie odklei się od ryby podczas smażenia.
Źródło zdjęcia: canva/alfernec Kolejnym sposobem na panierowanie ryby jest obtoczenie filetów w delikatnym cieście naleśnikowym, ryba jest równie soczysta, a panierka bardzo delikatna i miękka- w tym artykule poznasz przepis na rybę w puszystym cieście.
Czym doprawić panierowaną rybę smażoną?
Filety przed panierowaniem oprósz z każdej strony solą i pieprzem cytrynowym, następnie odstaw na 15-20 minut, aby ryba naszła mieszanką soli i aromatycznych przypraw. Rybę po usmażeniu podaj z ćwiartkami cytryny, jej sok świetnie łączy się z delikatnym mięsem, podkreślając jego smak i wzmacniając aromat.
Źródło zdjęcia: canva/Michelle Lee Photography Czym jest pieprz cytrynowy? To mieszanka odpowiednio dobranych przypraw: pieprzu białego, czarnego, kwasku cytrynowego, kurkumy, czosnku, skórki cytrynowej, które podkreślają smak ryb, nadając im również doskonałego aromatu.
Na czym i ile smażyć rybę?
Rybę panierowaną smaż na tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia, dzięki czemu mięso się nie przypali, a panierka nie przyklei się do dna patelni. Do smażenia ryby idealne będzie masło klarowane lub olej rzepakowy.
Źródło zdjęcia: canva/tab1962 Rybę smaż na rozgrzanym tłuszczu po 4-5 minut na każdą stronę, w zależności od grubości filetów. Smaż je na średniej mocy palnika, aby delikatne mięso po upieczeniu nie było wysuszone.
Przepis na idealną rybę panierowaną
Składniki na 2 porcje:
2 filety rybne, np. z dorsza
1,5 łyżki mąki pszennej
bułka tarta do panierowania
jajko M
sól
pieprz ziołowy
olej roślinny lub masło klarowane do smażenia