Smakosze.pl
Jak zrobić idealnie doprawiony kremowy szpinak? Pyszny dodatek do obiadu

canva/pixelshot

Jak zrobić idealnie doprawiony kremowy szpinak? Pyszny dodatek do obiadu

2 Lipca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Szpinak jest bardzo zdrową rośliną warzywną, którą na stałe powinniśmy włączyć do naszej diety. Wystarczą odpowiednie dodatki i przyprawy, a ze szpinaku przygotujemy wyśmienity, kremowy sos, który urozmaici wiele potraw i dostarczy nam wielu cennych witamin.

Wiele osób nie przepada za szpinakiem. Sam szpinak generalnie praktycznie nie ma żadnego smaku, jednak kiedy przygotujemy go w odpowiedni sposób nabierze charakteru i będzie przepyszny. Szpinak zawsze doprawiajmy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.

Prosty i tani pomysł na obiad, czyli kiełbasa smażona z cebulą. Smak jak sprzed lat

Prosty i tani pomysł na obiad, czyli kiełbasa smażona z cebulą. Smak jak sprzed lat

CZYTAJ DALEJ

Nie może oczywiście zabraknąć sporej ilości świeżego czosnku, który podsmażony na oliwie sprawi, że całe danie będzie bardzo wyraźne w smaku. Idealnie kremowy szpinak uzyskamy, kiedy dodamy również lekki serek mascarpone.

Cały sos, zaraz przed podaniem, dodatkowo oprószmy startym parmezanem. Tak przygotowany szpinak smakuje wyśmienicie z wieloma dodatkami. Cały sos możemy dodatkowo wzbogacić o kilka suszonych pomidorów lub pomidorki koktajlowe.

Przepis na kremowy szpinak

Składniki:

  • 200 g szpinaku mrożonego w kostkach

  • 250 g serka mascarpone

  • 3 duże ząbki czosnku

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • garść startego sera żółtego, np. parmezanu

  • sok z cytryny do smaku

Jak zrobić idealne doprawiony szpinak?

Szpinak rozmroź w temperaturze pokojowej. Na oliwie zeszklij czosnek, następnie dodaj szpinak i smaż przez 3- 4 minuty na wolnym ogniu. Na patelnię dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj. Kremowy szpinak dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem.

Tuż przed podaniem skrop go sokiem z cytryny i oprósz startym parmezanem. Tak przygotowany szpinak smakuje rewelacyjnie podany z białym mięsem, rybami, np. pieczonym łososiem, jajkiem sadzonym, makaronem, smacznego.

Przygotuj również pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym i wyśmienitą tartę francuską ze szpinakiem, jest idealna na obiad lub kolację.

Pieczony łosoś z kremowym sosem szpinakowym

canva/Christian Fischer

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: karointhekitchen.com



Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na rozpływające się w ustach ciasto bez pieczenia. Słynne tiramisu zrobisz dosłownie w kwadrans

Czytaj więcej >
Naleśniki mistrza Roux są aksamitne i puszyste

Przepisy

Aksamitne i puszyste naleśniki mistrza Roux. Mała zmiana, a efekt zdumiewający

Czytaj więcej >