Jak zrobić idealnie doprawiony kremowy szpinak? Pyszny dodatek do obiadu
Szpinak jest bardzo zdrową rośliną warzywną, którą na stałe powinniśmy włączyć do naszej diety. Wystarczą odpowiednie dodatki i przyprawy, a ze szpinaku przygotujemy wyśmienity, kremowy sos, który urozmaici wiele potraw i dostarczy nam wielu cennych witamin.
Wiele osób nie przepada za szpinakiem. Sam szpinak generalnie praktycznie nie ma żadnego smaku, jednak kiedy przygotujemy go w odpowiedni sposób nabierze charakteru i będzie przepyszny. Szpinak zawsze doprawiajmy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Nie może oczywiście zabraknąć sporej ilości świeżego czosnku, który podsmażony na oliwie sprawi, że całe danie będzie bardzo wyraźne w smaku. Idealnie kremowy szpinak uzyskamy, kiedy dodamy również lekki serek mascarpone.
Cały sos, zaraz przed podaniem, dodatkowo oprószmy startym parmezanem. Tak przygotowany szpinak smakuje wyśmienicie z wieloma dodatkami. Cały sos możemy dodatkowo wzbogacić o kilka suszonych pomidorów lub pomidorki koktajlowe.
Przepis na kremowy szpinak
Składniki:
200 g szpinaku mrożonego w kostkach
250 g serka mascarpone
3 duże ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
garść startego sera żółtego, np. parmezanu
sok z cytryny do smaku
Jak zrobić idealne doprawiony szpinak?
Szpinak rozmroź w temperaturze pokojowej. Na oliwie zeszklij czosnek, następnie dodaj szpinak i smaż przez 3- 4 minuty na wolnym ogniu. Na patelnię dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj. Kremowy szpinak dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem.
Tuż przed podaniem skrop go sokiem z cytryny i oprósz startym parmezanem. Tak przygotowany szpinak smakuje rewelacyjnie podany z białym mięsem, rybami, np. pieczonym łososiem, jajkiem sadzonym, makaronem, smacznego.
Przygotuj również pierogi ze szpinakiem w sosie pomidorowym i wyśmienitą tartę francuską ze szpinakiem, jest idealna na obiad lub kolację.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad
Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach
Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem
Źródło: karointhekitchen.com