Smakosze.pl
placki ziemniaczane

canva/SomeMeans

Jak usmażyć placki ziemniaczane, żeby nie wyszły tłuste?

31 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Najsmaczniejsze placki ziemniaczane to te chrupiące, o złocistej skórce. By jednak takie były trzeba je smażyć na sporej ilości oleju. Czy wiesz jak je usmażyć i na co zwrócić uwagę, żeby nie wyszły tłuste? Zobacz na co trzeba zwrócić uwagę.

Warzywne placki są na tyle pożywne, że mogą uchodzić za danie obiadowe. A najbardziej sycące, bo bogate w skrobię są placki przygotowane z ziemniaków. Dodatkowych kalorii dostarcza im tłuszcz, na którym są smażone. Chciał, nie chciał chłoną go dość intensywnie. Na szczęście jest parę trików, które sprawią, że placki nie wyjdą zbyt tłuste.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak usmażyć placki ziemniaczane, żeby nie wyszły tłuste?

Po pierwsze zwróćmy uwagę na to, żeby masa ziemniaczana nie była zbyt rzadka i wodnista. Nadmiar wody utrudni bowiem usmażenie chrupiących placków i sprawi, że wchłoną więcej tłuszczu.

Dzieje się tak dlatego, że znajdująca się w plackach woda dość gwałtownie obniży temperaturę oleju. Na powierzchni placków nie powstanie więc szybko skórka utrudniająca chłonięcie oleju. Nie będą więc chrupiące, a jedynie bardzo tłuste.

Rozwiązaniem na ograniczenie wodnistości ziemniaczanej masy jest przygotowanie ich z wysokoskrobiowych odmian ziemniaków, np. Jubilat, Irga. Ziemniaki warto też zetrzeć na większych oczkach. Nadmiar płynu można odlać, a masę wzbogacić łyżką mąki ziemniaczanej.

Placki najlepiej jest smażyć na patelni z grubym dnem, które równomiernie utrzymuje temperaturę. Na rozgrzaną patelnię trzeba nalać sporą ilość oleju do smażenia (bardzo dobry jest rzepakowy) i dość dobrze go rozgrzać, nie przesadzając jednak z temperaturą.

sernik bez pieczenia

Bajecznie pyszny sernik bez pieczenia na herbatnikach

CZYTAJ DALEJ

Osącz z nadmiaru tłuszczu

Ostatnim etapem przygotowania placków, na którym możemy ograniczyć ilość znajdującego się w nich tłuszczu jest ich osączanie. Zdejmując więc placki z patelni ułóż je pojedyczą warstwą na talerzu wyłożonym warstwą papierowych ręczników. Wchłoną nadmiar tłuszczu.

Ręcznikiem papierowym możesz też osuszyć wierzch placków. Nie pozostawiaj ich jednak na długo pod przykryciem, bo zaparują. Najlepiej delikatnie dociśnij ręcznik papierowy do placków.

tarcie ziemniaków

tarcie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/Pavlina Lunakova

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kukbuk

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak doprawić leczo?

Porady

Jak dobrze doprawić leczo?

Czytaj więcej >

Porady

Dlaczego placki ziemniaczane nie wychodzą?

Czytaj więcej >

Porady

Babcine porady kulinarne sprzed 100 lat

Czytaj więcej >
Krokiety nie pękną

Porady

Co zrobić, żeby krokiety nie pękały?

Czytaj więcej >

Porady

Jak gotować flaczki, by nie wyszły twarde?

Czytaj więcej >
Drewniane łyżki

Porady

Jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne?

Czytaj więcej >