Brukselki w pomidorach smakujące jak gołąbki
Brukselka nie należy do grona najpopularniejszych warzyw. Niektórzy smakosze nie są do niej zbytnio przekonani. Okazuje się, że można przygotować z niej obłędnie pyszny specjał, który smakuje niczym gołąbki. Danie będzie gotowe w 20 minut.
Brukselka przeważnie jest traktowana bardziej jako dodatek do rozmaitych potraw. Niekiedy możemy się na nią natknąć w zupach. Dziś sięgniemy po przepis, w którym brukselka gra pierwsze skrzypce.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Brukselka jeszcze nigdy nie była tak pyszna
Nie da się ukryć, że brukselka wzbudza mieszane uczucia. Jedni ją uwielbiają i zajadają z miłą chęcią. Jednak z drugiej strony część smakoszy nie jest w stanie znieść nawet myśli o jej jedzeniu. Podobne odczucia wywołuje, chociażby wątróbka. Niedawno wspominaliśmy, jak ją przygotować w odpowiedni sposób.
Na szczęście nawet brukselka może być przyrządzona tak, że nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy poproszą o dokładkę. Wystarczy przygotować z niej przepyszną potrawkę. Jakich składników potrzebujemy?
200 g brukselek
200 ml przecieru pomidorowego
150 g mielonego mięsa z kurczaka
80 g ryżu
cebula
120 ml bulionu
120 ml wody
15 ml oliwy
sól
pieprz
tymianek
Brukselka w przepysznej odsłonie zachwyci najbliższych
Cebulę kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Wzbogacamy ją o mięso mielone. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Brukselki kroimy na pół. Dodajemy je do mięsa.
Mieszankę uzupełniamy o suchy ryż. Zalewamy ją przecierem pomidorowym, wodą oraz bulionem. Brukselki doprawiamy tymiankiem. Danie dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Jeśli wykorzystamy brązowy ryż, wówczas będzie to trwało dłużej.
Podczas gotowania warto kontrolować, czy nasze danie się nie przypala. Jeśli tak się zacznie dziać, wówczas powinniśmy dodać do niego jeszcze trochę wody. Brukselka w tej odsłonie momentalnie zniknie z talerzy. Domownicy będą nią zachwyceni. Godny uwagi jest również przepis na zapiekaną brukselkę.
Canva / peredniankina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel