Smakosze.pl
Brukselki w pomidorach

Canva / peredniankina

Brukselki w pomidorach smakujące jak gołąbki

12 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Brukselka nie należy do grona najpopularniejszych warzyw. Niektórzy smakosze nie są do niej zbytnio przekonani. Okazuje się, że można przygotować z niej obłędnie pyszny specjał, który smakuje niczym gołąbki. Danie będzie gotowe w 20 minut.

Brukselka przeważnie jest traktowana bardziej jako dodatek do rozmaitych potraw. Niekiedy możemy się na nią natknąć w zupach. Dziś sięgniemy po przepis, w którym brukselka gra pierwsze skrzypce.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Brukselka jeszcze nigdy nie była tak pyszna

Nie da się ukryć, że brukselka wzbudza mieszane uczucia. Jedni ją uwielbiają i zajadają z miłą chęcią. Jednak z drugiej strony część smakoszy nie jest w stanie znieść nawet myśli o jej jedzeniu. Podobne odczucia wywołuje, chociażby wątróbka. Niedawno wspominaliśmy, jak ją przygotować w odpowiedni sposób.

Na szczęście nawet brukselka może być przyrządzona tak, że nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy poproszą o dokładkę. Wystarczy przygotować z niej przepyszną potrawkę. Jakich składników potrzebujemy?

  • 200 g brukselek

  • 200 ml przecieru pomidorowego

  • 150 g mielonego mięsa z kurczaka

  • 80 g ryżu

  • cebula

  • 120 ml bulionu

  • 120 ml wody

  • 15 ml oliwy

  • sól

  • pieprz

  • tymianek

Sałatka z fasolką szparagową i ziemniakami

Sałatka z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej

CZYTAJ DALEJ

Brukselka w przepysznej odsłonie zachwyci najbliższych

Cebulę kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Wzbogacamy ją o mięso mielone. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Brukselki kroimy na pół. Dodajemy je do mięsa.

Mieszankę uzupełniamy o suchy ryż. Zalewamy ją przecierem pomidorowym, wodą oraz bulionem. Brukselki doprawiamy tymiankiem. Danie dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Jeśli wykorzystamy brązowy ryż, wówczas będzie to trwało dłużej.

Podczas gotowania warto kontrolować, czy nasze danie się nie przypala. Jeśli tak się zacznie dziać, wówczas powinniśmy dodać do niego jeszcze trochę wody. Brukselka w tej odsłonie momentalnie zniknie z talerzy. Domownicy będą nią zachwyceni. Godny uwagi jest również przepis na zapiekaną brukselkę.

Brukselki w fantastycznej odsłonie

Brukselki w fantastycznej odsłonie

Canva / peredniankina

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >