Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wykorzystać czerstwy chleb i bułki? Nigdy więcej nie trafią do śmietnika

Jak wykorzystać czerstwy chleb i bułki? Nigdy więcej nie trafią do śmietnika

Jak wykorzystać czerstwy chleb i bułki
canva/golubovy

Pieczywo jest jednym z podstawowych produktów w każdej kuchni. Czasami jednak kupujemy go zbyt dużo. Czerstwy chleb czy bułki nie muszą jednak trafiać do kosza. Nawet z nieświeże można wykorzystać. Zebraliśmy sposoby, dzięki którym już nigdy ich nie wyrzucicie.

Choć zakup pieczywa staramy się zaplanować, nie zawsze możliwe jest przewidzenie wszystkich okoliczności. Zdarza się, że chleb czy bułki zdążą stwardnieć, zanim przygotujemy z nich kanapki. Wiemy co zrobić z takim produktem, jeśli niekoniecznie mamy ochotę na przyrządzanie kotletów. Sprawdźcie koniecznie.

Co przygotować z czerstwego pieczywa?

1. Grzanki smakowe

Ten pomysł przypadnie do gustu fanom sałatek i zup kremów z chrupiącymi dodatkami. Chleb, który nieco wysechł, idealnie nadaje się do przygotowania grzanek. Wystarczy pokroić pieczywo w kostkę i zanurzyć w oliwie z dodatkiem ulubionych przypraw np. ziół czy granulowanego czosnku. Po upieczeniu będą pyszne.

2. Tosty francuskie

Zamiast wyrzucać czerstwy chleb, usmażmy go. Jeżeli tylko zanurzymy go wcześniej w jajku, uzyskamy pyszne danie śniadaniowe. Możemy je podać zarówno na słodko — np. z domowymi powidłami śliwkowymi czy miodem — jak i w wersji wytrawnej z ulubionymi warzywami, a nawet gulaszem.

3. Zapiekanka

Kromki suchego chleba mogą także stać się podstawą smacznego i sycącego dania resztkowego. Zalewając je roztrzepanym jajkiem i jogurtem stworzymy bazę do zapiekanki. Po dodaniu warzyw oraz sera i zapieczeniu uzyskamy potrawę, którą możemy podać na obiad. Warto wypróbować.

4. Wodzionka

Ślązacy mają swój sposób na uratowanie nieświeżego chleba. Przygotowany z dodatkiem wrzątku i przypraw specjał dobrze smakuje w towarzystwie ziemniaków. To kolejny pomysł na wykorzystanie zalegającego nam produktu na obiad. Sprawdźcie naszą smaczną wersję tego tradycyjnego dania.

5. Delikatne knedle

Czerstwą bułkę można namoczyć w mleku. Znany sposób użycia tego pieczywa w przyrządzeniu kotletów mielonych wykorzystajcie do zrobienia smacznych domowych knedli. Wystarczy, że doprawicie nasączone pieczywo ulubioną mieszanką przypraw i zmieszacie je z jajkiem. Po ugotowaniu uzyskacie świetny dodatek do sosów. Sprawdźcie np. grzybowy.

6. Szarlotka z recyklingu

Znany deser w wersji zero waste będzie równie satysfakcjonujący. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Chleb wystarczy namoczyć w mleku i jajku i połączyć z cukrem i cynamonem. Taką masą oraz prażonymi jabłkami przekłada się herbatniki i krótko zapieka.

Bułka tarta to nie jedyna opcja na wykorzystanie czerstwego pieczywa
Bułka tarta to nie jedyna opcja na wykorzystanie czerstwego pieczywa

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: garneczki, biokurier

Zapraszamy na nasz Instagram