Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jak wykorzystać w kuchni liście kalafiora?

Jak wykorzystać w kuchni liście kalafiora?

Jak wykorzystać w kuchni liście kalafiora?
canva/oceane2508

Kupując kalafiora, wybieracie warzywo pozbawione liści? To duży błąd. Traktowane jako odpad zielone części tej rośliny nie tylko są jadalne, ale też bardzo smaczne. Podpowiadamy, jak można je wykorzystać w kuchni.

Kalafior jest warzywem, po które warto sięgać w sezonie zimowym. Smakuje wtedy najlepiej, a zawarte w nim składniki odżywcze pomogą nam wzmocnić organizm. Witamina A, C, B6 E i K oraz cynk, selen, żelazo czy fosfor to tylko niektóre z korzystnych dla zdrowia komponentów, jakie w nim znajdziemy. Liście kalafiora także je zawierają.

Jak wykorzystać liście kalafiora?

Zielone części warzywa można dusić, zasmażać, piec, gotować, kisić i suszyć. Jeżeli mamy pod ręką liście młode i delikatne, dobrym pomysłem będzie dodanie ich do surówki lub warzywno-owocowego koktajlu.

Liście sprawdzą się też jako element wyciskanego soku, a także zdrowa warzywna przekąska serwowana z lekkim dipem np. czosnkowym przyrządzonym na jogurcie. W tej ostatniej wersji możemy pokusić się o zapieczenie kalafiorowych listków. Uzyskamy wtedy smaczne chipsy.

Ta część smacznej zimowej rośliny będzie doskonała jako element gulaszów warzywnych i potrawek. Dodać je z powodzeniem możecie też do indyjskiego curry — z mleczkiem kokosowym i orientalnymi przyprawami komponuje się bardzo dobrze.

Liście kalafiora warto dodać do zup

Zielone kawałki wykorzystać możemy na kilka sposobów. Najprostszym rozwiązaniem będzie ugotowanie ich wraz z pozostałymi częściami kalafiora i zblendowanie warzywa na krem. Z tego przepisu wyjdzie naprawdę smaczny.

Wspomniane wcześniej kalafiorowe chipsy będą też pasowały do kremu ziemniaczanego czy innej wyrazistej zupy wymagającej delikatnego i efektownego wykończenia. Zielonymi fragmentami można też wzbogacić zupę jarzynową lub bulion z resztek.

Do przyrządzenia kremu kalafiorowego wykorzystajcie całe warzywo
Do przyrządzenia kremu kalafiorowego wykorzystajcie całe warzywo

Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Kolpakova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: olgasmile, ograniczamsie

Zapraszamy na nasz Instagram